Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 13 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Liefst 42 vragen moeten er beantwoord worden en het zijn zoals gewoonlijk niet de minste. Bovendien bestaan veel vragen uit een aantal subvragen. Kortom, je bent er wel even mee bezig.

Wat wil de AIVD dan zoals van je weten? Nou, dit bijvoorbeeld: „We zoeken een getal met 7 verschillende cijfers. De som van de eerste zeven cijfers is 40, het product is 0. De som van de middelste zeven cijfers is 30, het product is 0. Voor de middelste vijf cijfers is dit 25 respectievelijk 448. De som van de laatste zeven cijfers is 32, het product is 6400. In combinatie met de letters uit het eerste onderdeel, levert dit een toepasselijke oplossing. Wat zoeken we?"

En de vraag van deel 1 was dan: „Vind de paren waaruit de onderstaande opsomming is afgeleid. Er ontbreken enkele letters in de opsomming, welke letters zijn dit? ABDEJRSTU FKNPS DGHIKLRT BDGHIJNPRST BGINPRSTU ABERU DEKLNRSVY."

En deze behoren dan schijnbaar nog tot de makkelijkere vragen. Want wie dit oplost, krijgt per deelvraag slechts een schamel puntje van de AIVD voor zijn bewezen diensten. Mocht je tevreden zijn met je antwoorden – dan kan je tot 15 januari 2018 23.59 uur je antwoorden insturen. Daarna zullen de winnaar en de antwoorden onthuld worden.

Populair

De jaarlijkse kerstpuzzel van de AIVD werd eerst alleen intern gebruikt, om de medewerkers scherp te houden. Sinds 2011 is de puzzel ieder jaar openbaar gemaakt. Afgelopen jaar werd de puzzel meer dan 100.000 keer gedownload, al kwam maar iets meer dan 1 procent zo ver met de puzzel dat ze het het waard vonden om een inzending te doen.

Meedoen

Wil je meedoen? Hier zijn de opgaven en het invulformulier te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.