Vier jaar cel geëist tegen vleeshandelaar Hennie van Rey

© De Limburger

Het openbaar ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen de Roermondse vleeshandelaar Hennie van Rey. Hij heeft zich in de ogen van justitie schuldig gemaakt aan het witwassen miljoenen euro’s drugsgeld.

Bram van der Heijden

Bij de rechtbank in Zwolle diende woensdag de tweede dag van het ‘kipcashproces’. Hennie van Rey, broer van politicus Jos, zou samen met anderen een netwerk hebben opgezet dat ervoor zorgde dat cashgeld vanuit Nederland naar Aruba werd getransporteerd in bevroren kiprollades.

DrugsbaronnenDit geld ging vervolgens vanuit Aruba naar Venezuela, waar de eigenaren van het geld zouden wonen. Het sterke vermoeden is dat het in de kiprollades vervoerde geld toebehoort aan een paar grote drugsbaronnen uit het Zuid-Amerikaanse land.

De voormalige vriendin van Hennie Van Rey, Diana P., hoorde 5 maanden celstraf tegen zich eisen. Zij zou er vooral voor hebben gezorgd dat het geld bij haar Hennie terechtkwam, zodat hij het weer bij een van zijn bedrijven kon verwerken in de kiprollades. De vijf maanden zijn gelijk aan de straf die ze al in voorlopige hechtenis zat. Daarnaast eiste de officier van justitie nog tien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen Diana.

VerpakkenDe derde verdachte, de in Vught woonachtige Aquiles C., hoorde twee jaar cel tegen zich eisen. Hij zou Diana P. van het geld hebben voorzien. Beiden zouden ervoor hebben gezorgd dat het geld uiteindelijk bij Van Rey terechtkwam, zodat die het vervolgens bij zijn vleesbedrijf in Roermond kon verpakken in de rollades. Beiden stelden woensdag vooral geen ‘nee’ te durven zeggen. Zodoende waren ze in de problemen geraakt.

Eerder veroordeeldEerder werden op Aruba ook drie andere betrokkenen bij het kipcashnetwerk veroordeeld. Zij kregen in hoger beroep celstraffen van vier jaar opgelegd.