Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 13 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Broodje kebab blijft bestaan

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

De milieucommissie van het Europees Parlement wilde het toevoegen van fosfaat in bevroren kebabvlees verbieden. Veel kebabzaken werken met ingevroren vlees. Bij verse bereiding is de toevoeging van fosfaat sinds 2014 toegestaan, maar over het gebruik van bevroren kebabvlees waren nog geen richtlijnen.

Woensdag werd een voorstel van de Europese Commissie om fosfaat toe te laten in bevroren kebabvlees net niet weggestemd door het Europees Parlement. Voor een verbod stemden 373 parlementariërs, drie te weinig om het commissievoorstel weg te stemmen.

Sappiger

Door fosfaat blijft het vlees aan het bekende ronddraaiende spit sappiger en valt het niet uit elkaar. Maar in een onderzoek uit 2012 wordt het fosfaat in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Volgens de Europese voedselwaakhond EFSA is het niet bewezen dat fosfaat dergelijke ziekten oplevert. De EFSA doet daarom nieuw onderzoek, dat eind volgend jaar waarschijnlijk klaar is.

De Europese consumentenkoepel BEUC vindt het slecht nieuws dat fosfaat blijft toegestaan. Ook GroenLinks vindt dat döner kebab geen ‘overbodige, twijfelachtige en mogelijk schadelijke stoffen’ zou moeten bevatten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.