Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Politiek

Emile Roemer treedt terug als leider van de SP

Woensdag maakte SP-leider Emile Roemer bekend terug te treden. Een terugblik op zijn politieke loopbaan.

Portret van Emile Roemer in 2016.
Foto Sander Koning / ANP
Roemer (L) als SP-Kamerlid in 2008, tijdens een debat over de OV-chipkaart. Rechts voormalig GroenLinks-Kamerlid Wynand Duyvendak.
Foto Robin Utrecht / ANP
Roemer was voor hij partijleider werd als Kamerlid woordvoerder over onder andere verkeer. Hier krijgt hij in 2009 als voorzitter van de commissie Verkeer papieren overhandigd van toenmalig minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat (R) .
Foto Bianca Spelt / ANP
In december 2016 brak er een bescheiden crisis uit in de SP-fractie, nadat meerdere Kamerleden anoniem hadden geklaagd over fractievoorzitter Roemer. Deze foto werd gemaakt na het fractieberaad.
Foto David van Dam
De SP zette onder Roemer afgelopen verkiezingscampagne vol in op het thema zorg. Hier voert Roemer samen met 50plus-leider Henk Krol campagne voor het Nationaal Zorgfonds.
Foto Remko de Waal / ANP
Fractievoorzitter Emile Roemer leest op zijn kamer de uitgelekte Miljoenennota door in september 2011.
Foto Phil Nijhuis / ANP
In 2011 werd Roemer tweede bij de verkiezing van Politicus van het Jaar. Premier Mark Rutte werd dat jaar eerste.
Foto Robert Vos / ANP
Roemer in 2012, samen met toenmalig PvdA-leider Job Cohen en toenmalig GroenLinks-leider Jolande Sap bij een protestmars van schoonmakers in Rotterdam voor een betere cao.
Foto Guus Schoonewille / ANP
In 2012 maakte journalist Coen Verbraak (R) een documentaire over Emile Roemer. Op de premiere kwamen ook Roemers dochter en vrouw.
Foto Bas Czerwinski / ANP
Roemer in 2012 in de Kamer samen met andere fractievoorzitters.
Foto Robin Utrecht / ANP
Emile Roemer na de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 op de eigen uitslagenavond. De SP behaalde bij de verkiezingen slechts 15 van de voorspelde 39 zetels.
Foto Bas Czerwinski / ANP
In het verleden was Emile Roemer leraar. In 2017 liet hij zich voor NRC in zijn oude beroep fotograferen.
Foto Merlijn Doomernik
Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer stelde het optreden van Roemer meermaals teleur. Hier voert hij het woord in 2016.
Foto David van Dam
Roemer bij de presentatie van het concept-verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van 2017.
Foto Jerry Lampen / ANP