EK ZWEMMEN. Zowel herboren Fanny Lecluyse als sterke Belgische aflossingsploeg finishen als zevende

© BELGA

Fanny Lecluyse is woensdag zevende geworden in de finale van de 50 meter schoolslag op de Europese kampioenschappen kortebaan, net als de Belgische aflossingsploeg op 4x50 meter vrije slag. Eerder op de dag plaatste Emmanuel Vanluchene zich voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag.

Herboren Fanny Lecluyse beleeft plezier aan zevende plaats

De 25-jarige West-Vlaamse Fanny Lecluyse tikte in Kopenhagen aan in 30.11. Daarmee bleef ze 37 honderdsten boven haal Belgisch record (29.74). De 20-jarige Litouwse Ruta Meilutyte zwom in 29.36 naar goud, voor de Finse Jenna Laukkanen (29.54) en de Zweedse Sophie Hansson (29.77).

Twee jaar geleden veroverde Lecluyse zilver in het Israëlische Netanya. Daar moest ze alleen Laukkanen voor laten gaan.

Lecluyse verklaarde achteraf dat ze een metamorfose heeft ondergaan. “Als ik nu naar een wedstrijd ga, wil ik daar vooral plezier aan beleven. En dus leg ik mij geen druk meer op”, legde de 25-jarige West-Vlaamse uit. Tot aan het BK in mei 2017 ging ze wel eens aan stress ten onder. “Op die manier lukte het mij niet om mij te kwalificeren voor het WK in Boedapest van de voorbije zomer. Zonder twijfel was dat de grootste ontgoocheling uit mijn leven. Maar na het rouwproces heb ik de knop omgedraaid. Ik geef mij op training nog steeds voor honderd procent omdat ik daar veel plezier aan beleef, maar nu wil ik ook aan de wedstrijden plezier beleven. Tijdens de opwarming liep het voor geen meter en was ik er echt van overtuigd dat ik zelfs geen halve finale zou kunnen halen. Maar ik heb mij vastgeklampt aan de gedachte dat dit EK vooral plezant moest blijven en op die manier heb ik hier toch een mooie zevende plaats kunnen behalen.”

Vroeger durfde Lecluyse een tegenvallend resultaat als eens te verwerken met een heel kort interview. In Kopenhagen nam zij zowel na de halve finale als na de finale ruimschoots de tijd om in alle rust haar verhaal te doen. “Ik voelde op training dat ik het tempo op de 100 meter schoolslag helemaal onder controle had. Dat is geen eenvoudige klus want het verschil tussen de 50 en de 200 is heel groot. Ook dat gaf mij vertrouwen in een goede afloop vandaag, maar ook voor de rest van het EK.”

“Vandaag is er een nieuwe estafetteploeg opgestaan”

België is eveneens zevende geworden in de finale van de 4x50 meter vrije slag. Emmanuel Vanluchene (21.86), Jasper Aerents (21.61), Dries Vangoetsenhoven (21.59) en Pieter Timmers (20.86) tikten aan in 1:25.92. Rusland won in 1:23.23, voor Italië (1:23.67) en Polen (1:24.44).

Rik Valcke toonde zich achteraf bijzonder tevreden: “Ik ben ervan overtuigd dat er een nieuwe estafetteploeg is opgestaan, die de hoeksteen kan vormen voor estafetteploegen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020”, verklaarde de coach.

“Ik heb daarbij het voordeel dat ik alle jongens regelmatig zie in het nationaal trainingscentrum van de Wezenberg. “Emmanuel Van Luchene traint bij mij, Jasper Aerents traint deels in Brugge maar ook twee keer per week in de Wezenberg. Dries Vangoetsenhoven, Seba Demeulemeester en Pieter Timmers trainen weliswaar bij Ronald Gaastra, maar dat gebeurt ook in de Wezenberg. Op die manier is de laatste maanden een teamspirit gegroeid, waarbij ook Pieter Timmers zich bijzonder loyaal opstelt. Na de muizenissen op de vlieghaven van Zaventem was de ploeg vandaag niet helemaal fit, maar zij hebben mij bijzonder aangenaam verrast.”

Ook Seba Demeulemeester, die niet in actie kwam, werd in de hulde betrokken. “Dries Vangoetsenhoven zwom zo sterk in de reeksen dat ik hem onmogelijk uit de ploeg kon zetten. Dat heb ik Seba ook zo verteld en tegelijkertijd heb ik iedereen duidelijk gemaakt dat ons team uit vijf man bestaat en niet uit vier. Ik geloof in de toekomst van de estafetteploegen en dus moeten we bepaalde prioriteiten stellen. Om die reden heeft Vanluchene zijn halve finale op de 100 meter vlinderslag laten schieten, met als gevolg dat hij twee tienden sneller zwom dan in de reeksen. Anderzijds ben ik er wel van overtuigd dat Timmers het talent heeft om individuele nummers met de aflossing te combineren, zodat hij op dat vlak meer vrijheid mag hebben. Onze volgende stap moet er in bestaan om ook in olympisch bad en op de 4x100 en 4x200.”

Vanluchene naar halve finale

De eveneens 25-jarige Vanluchene zette de vijftiende tijd neer in de reeksen van de 100m vlinder (51.23). In zijn reeks kwam hij niet verder dan de zevende plaats. De snelste tijd in de reeksen kwam op naam van de Italiaan Piero Codia (50.40). Vanluchene zit wel niet ver meer van zijn persoonlijk record (51.19). Het Belgisch record van François Heersbrandt staat op 50.44.

Louis Croenen (52.27) en Sebastien De Meulemeester (52.79) werden uitgeschakeld met respectievelijk de 32e en 41e chrono achter hun naam. Enkel de top zestien stootte door naar de halve finales van woensdagavond. De 23-jarige Croenen heeft vooral ambities op de 200 meter vlinder. Hij neemt eveneens deel aan de 100m en 200m vrije slag. Voor de negentienjarige De Meulemeester is het dan weer de vuurdoop in een internationale competitie op het hoogste niveau. Hij mag zich ook nog tonen op de 100 meter vrije slag.

De twintigjarige Basten Caerts werd in 27.21 uitgeschakeld in de reeksen van de 50 meter schoolslag. Een achtste stek in zijn reeks bracht hem niet verder dan de 31e plaats in totaal.

Dumont strandt in reeksen 800 meter vrije slag

Valentine Dumont kon zich niet plaatsen voor de finale van de 800 meter vrije slag. In Kopenhagen kwam ze in de reeksen in een tijd van 8:37.08 niet verder dan de elfde plaats. De snelste tijd in de reeksen kwam op naam van de Duitse Sarah Köhler (8:19.39). De top acht plaatste zich rechtstreeks voor de finale. De zeventienjarige Dumont neemt in Kopenhagen nog deel aan de 200m vlinder, 200m vrij en 400m vrij.

Emmanuel Vanluchene plaatste zich met de aflossingsploeg voor de finale van de 4x50m vrij en gaf daarom forfait voor de 100 meter vlinder, waarvan de halve finales net voor de start van de finale van de aflossing op het programma staan.