Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Lilian Marijnissen volgt Emile Roemer op als SP-leider

Emile Roemer (55) was sinds 2010 partijleider. Hij wil „een nieuwe lichting SP'ers” de kans geven, zei hij tijdens een persconferentie woensdagochtend.

SP-leider Emile Roemer tijdens een persconferentie in Dudok. Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer.
SP-leider Emile Roemer tijdens een persconferentie in Dudok. Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Emile Roemer stopt als leider van de SP. Hij treedt in januari af. Roemer wil „een nieuwe lichting SP'ers” de kans geven. Dat maakte hij woensdagochtend bekend tijdens een ingelaste persconferentie. Kamerlid Lilian Marijnissen volgt hem op.

Roemer (55) trad in 2010 aan als leider van de socialisten, als opvolger van Agnes Kant. Onder zijn leiding verloor de SP drie Tweede Kamerverkiezingen op rij. Ook wist de partij niet te profiteren van de historische nederlaag van de PvdA bij de verkiezingen in maart. De PvdA verloor 29 zetels, de SP verloor er zelf één.

Lilian Marijnissen (32), dochter van voormalig SP-leider Jan Marijnissen, volgt Roemer na een korte discussie in de fractie op. Ze zit sinds maart in de Tweede Kamer, waar ze het woord voerde over gezondheidszorg, en werd al langere tijd getipt als mogelijke opvolger van Roemer. Eerder werkte ze voor vakbond FNV en was ze dertien jaar gemeenteraadslid in Oss. Ook Kamerlid Sadet Karabulut, sinds 2006 Kamerlid en buitenlandwoordvoerder, stelde zich kandidaat.

Roemer stapt nú, drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart, op om „het stokje over te dragen aan een nieuwe lichting die een nieuwe impuls gaat geven”. Roemer: „Ik wil niet de politicus zijn die te laat gaat.”

Roemer, Kamerlid sinds 2007, was aanvankelijk populair als leider van de SP. Hij trad in 2010 aan toen zijn partij op acht zetels in de peilingen stond - de partij had er toen vijfentwintig. Bij de verkiezingen dat jaar haalde de SP er vijftien. Roemer noemde het resultaat toen „een verlies met een gouden randje”.

Twee jaar later leken de socialisten lange tijd af te stevenen op een historische overwinning. Vlak voor de start van de verkiezingscampagne stond de partij in de peilingen op 39 zetels en werd Roemer getipt als mogelijke premier. Maar nadat de campagne inzakte door tegenvallende optredens van Roemer tijdens verkiezingsdebatten, bleef de SP steken op vijftien zetels.

Daarna nam de populariteit van Roemer verder af. Tijdens belangrijke Kamerdebatten maakte hij een zwakke indruk. Hij had cruciale cijfers niet op orde, ook niet van zijn eigen plannen. Dat leidde ook binnen zijn eigen fractie tot kritiek op Roemers leiderschap. Halverwege december vorig jaar twijfelden meerdere SP-Kamerleden anoniem in het AD aan Roemer. Die vond die kritiek „opgeklopt”; partijvoorzitter Ron Meyer sprak over een „grijsgedraaide plaat”.

Roemer bleef aan als leider, werd zonder tegenkandidaat door het partijcongres herkozen als lijsttrekker, maar verloor daarna zijn derde Kamerverkiezing op rij. Hoewel de partij groter verlies in de peilingen tijdens de verkiezingscampagne wat wist bij te sturen, raakte de SP één Kamerzetel kwijt.