Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Duits tolplan gaat ons 60 tot 100 miljoen kosten

Tussen de 60 en 100 miljoen gaat het Nederlandse automobilisten kosten als het Duitse plan om tolheffing voor personenwagens in te voeren, doorgaat.

Dit blijkt uit een onderzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Vooral voor de bewoners in de grensstreek zou het flink oplopen, 40 procent van de kosten van de tol zou voor de rekening komen voor bewoners en bedrijven hier.

Zaak

Nederland spant een zaak aan tegen het plan van de Duitsers en sluit zich hiermee aan bij Oostenrijk. Nederland was al vanaf het begin tegen het plan, maar het kabinet wilde wachten op de juiste juridische onderbouwing van de zaak.

De tol is in strijd met de Europese regels, vindt het kabinet. De tol zou namelijk discriminerend zijn, omdat Duitse automobilisten wel gecompenseerd worden maar buitenlandse automobilisten niet.

De Europese Commissie is al eens een juridische procedure tegen de Duitse regering begonnen, omdat deze het eerste plan discriminerend tegenover buitenlandse weggebruikers vond. Nadat dit plan was aangepast, stopte de commissie die inbreukprocedure eerder dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.