Luister naar

Een dagje vrij voor winterpret

Nieuws
Door een landelijke staking bleven veel basisscholen dinsdag dicht. Wat doen de duizenden leerlingen en leraren op hun vrije dag?
Arjan van der Linden Auke van Eijsden
woensdag 13 december 2017 om 03:00
Basisschoolkinderen konden dinsdag naar hartenlust schaatsen en skiën in De Uithof. Het Haagse sportcentrum had vanwege de landelijke staking in het basisonderwijs een speciaal programma georganiseerd.
Basisschoolkinderen konden dinsdag naar hartenlust schaatsen en skiën in De Uithof. Het Haagse sportcentrum had vanwege de landelijke staking in het basisonderwijs een speciaal programma georganiseerd. David van Dam

Den Haag

Het is ijskoud op de schaatsbaan in De Uithof. De sportieve bezoekers zijn daarom warm aangekleed, met dikke jassen, sjaals en mutsen. Bij het praten zijn hun ademwolkjes goed zichtbaar. Maar tientallen kinderen van de basisschool geven niet om de kou. Het is hun vrije dag, want de meesters en juffen zijn vandaag niet naar school gekomen. Ze staken. ‘Dat vind ik helemaal niet erg. Ik kan nu lekker schaatsen’, zegt Lena (9). Samen met haar vader, Collin van Santen, is ze een dagje gaan schaatsen in het Haagse sportcentrum. Dat was alweer even geleden. ‘Vorig jaar heb ik voor het laatst geschaatst, dus ik kan het niet zo goed meer’, zegt ze. Lena moest dinsdag eigenlijk naar de Joannesschool in Naaldwijk. Maar vandaag even niet. Dat betekent dat ook haar vader zijn dag moest omgooien. ‘Ik moest vandaag gewoon werken’, zegt Van Santen. ‘Ik heb daarom een vakantiedag moeten opnemen. Niet erg hoor, eigenlijk wel lekker om samen met mijn dochter een dagje leuke dingen te doen.’

‘ik kan goed schaatsen’

Ook Michelle Dekker uit Den Haag is met haar kinderen naar De Uithof gekomen. Ze heeft haar schaatsen aangetrokken, maar staat aan de kant. Dochter Mila (5) en zoon Xam (7) komen naar haar toe gereden. Mila heeft rode wangen van de inspanning. Ze kan nog niet zo goed schaatsen als haar grote broer Xam, maar ze doet wel hard haar best. En met wat hulp lukt het prima. Xam heeft die hulp niet nodig, zegt hij. ‘Ik heb al vaker geschaatst, ik kan het goed.’ Hij maakt een kort rondje om het te bewijzen. ‘Mijn juffen Angelique en Gijsje zijn er vandaag niet, dus ik kan lekker naar de schaatsbaan’, zegt hij. Xam heeft zijn vriend en klasgenoot Tijmen (7) ook meegenomen naar Den Haag. Esther Duindam, moeder van Tijmen, zegt: ‘We zijn met drie moeders en heel veel kinderen gaan schaatsen.’ Duindam snapt de stakende leraren wel. ‘Er moet iets veranderen in het onderwijs’, zegt ze. ‘Ze moeten niet veel vaker gaan staken, maar nu vind ik het nog goed.’ Vader Van Santen is minder enthousiast. ‘Een vrije dag is leuk, maar ik heb geen begrip voor de leraren’, zegt hij. ‘Ze verdienen prima, er zijn mensen die veel minder geld krijgen. Ja, het is hard werken. Maar je kiest er toch zelf voor?’

Niet alle ouders konden een dag vrij krijgen om met hun kinderen op stap te gaan. Ook daarvoor bedacht De Uithof een oplossing. Er was dinsdag een speciaal programma georganiseerd voor basisschoolleerlingen, zegt Mark van der Zalm van De Uithof. ‘We hebben geskied, geschaatst en allerlei ijsspellen gedaan. Zo konden hun ouders gewoon naar hun werk gaan.’ Ruim vijftig kinderen deden mee met de activiteiten. <

docenten kondigen nieuwe acties aan

De werkdruk in het basisonderwijs moet een stuk lager, vinden leraren. Daarnaast verdienen ze een beter loon. Hiervoor is ten minste 1,4 miljard euro nodig, stelt PO in Actie, de organisatie achter de landelijke staking. Het kabinet trekt echter veel minder uit: 430 miljoen voor de werkdrukverlaging en 270 miljoen voor betere salarissen. Als de politiek de eisen van de docenten niet inwilligt, volgen daarom binnenkort nieuwe acties, kondigt PO in Actie aan. De leraren willen niet alleen meer geld, ze willen het beloofde geld ook eerder ontvangen. Aan die eis geeft minister Arie Slob van Onderwijs geen gehoor, zei hij dinsdag. De 430 miljoen voor werkdrukverlaging staat pas op de begroting van 2021. Dat komt volgens Slob omdat hij ‘eerst plannen wil zien’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.