Constance van Amstel
Constance van Amstel Good vibes 29 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Zij zijn verliefd op de opera

Bijna een half miljoen mensen zagen inmiddels de YouTube-clip waarin zangeres Maan de operaklassieker Nessum Dorma zingt in het programma De Beste Zangers van Nederland. In het programma probeert operazangeres Tania Kross om het genre wat bekender te maken.

Op de Dutch National Opera Academy in Amsterdam wordt de échte nieuwe lichting operazangeressen klaargestoomd. In Metro vertellen vier talenten over hun keuze voor opera.

Nina van Essen (23).

Eerste jaar DNOA, speelt Hans in de voorstelling Hänsel und Gretel.

Waarom opera: Ik ben begonnen met het spelen van een instrument en zo kwam ik in aanraking met klassieke muziek. Via mijn zangdocent kam ik terecht bij een school voor jong talent. In de Stopera ben ik toen naar opera’s gaan kijken en daar werd ik verliefd op opera.

Mooi: Wat ik mooi vind aan opera is het geheel aan elementen. Decor, kostuum, theater, muziek; als dat op de juiste manier samenkomt, kan dat heel magisch zijn.

Hans: In de opera waarvoor we nu repeteren, speel ik de rol van Hans. Ik ben een klein jongetje. Het komt vaker voor dat mezzosopranen zoals ik jongensrollen vertolken.

Jeanette van Schaik (28)

Na bachelor klassieke zang nu in tweede jaar DNOA. Speelt Grietje.

Grootste misverstand: Dat opera iets is voor de elite. En dat het langdradig en stoffig is. Er zijn nu veel jongeren die in opera gaan en zij zien het als hun verantwoordelijkheid het ook aantrekkelijk te maken voor andere jongeren.

Vrienden: Vrienden waarmee ik voornamelijk leuke dingen doe zoals naar het strand gaan, horen mij normaal niet zingen. Zij waren verbaasd over het geluid dat kennelijk uit mij kan komen!

Instap-opera: Als eerste opera raad ik natuurlijk Hans en Grietje aan. Niet alleen omdat wij die nu spelen, maar ook omdat het met toegankelijke muziek is. Ook de Zauberfläute van Mozart is een goede opera om mee te beginnen.

Nikki Treurniet (28)

Tweede jaar DNOA, speelt Grietje in haar afstudeeropera Hänsel und Gretel.

Waarom opera: Ik ben helemaal niet opgegroeid met klassieke muziek, maar op de middelbare school was er een docent die merkte dat ik er talent voor had. Tijdens zangles ben ik eens Mozart gaan zingen, dat ging zo goed dat ik daarin verder wilde gaan.

Reacties: Mijn familie moest wel even wennen, maar nu zijn ze door mij ook van klassieke muziek gaan houden.

Beste Zangers: Ik ken het programma niet goed, maar ik vind het goed dat klassieke muziek dankzij Tania Kross op deze manier naar het grote publiek wordt gebracht. Er is een groot verschil tussen pop en klassiek, maar dat hoeft niet iedereen te begrijpen.

Debora Saffery (29)

uit Chili, studeert na een bachelor in Duitsland sinds september aan DNOA. Speelt Hans.

Waarom opera: Al zo lang als ik me kan herinneren, zong ik mee in het koor als er schoolvoorstellingen waren. Vooral opera interesseerde me omdat het alle kunstvormen samenbrengt. Ik vind het fascinerend.

Chili: In Chili is opera echt voor de elite. Er zijn ook maar weinig theaters, daarom ben ik naar Europa gekomen. Als ik ooit terugga, wil ik zeker bijdragen aan het toegankelijk maken van opera.

Vrienden: Mijn vrienden in Chili vinden het fantastisch dat ik dit doe. Stiekem vinden ze het wel grappig dat ik zo hoog kan zingen, maar ze zijn vooral trots dat ik zo ver ga om mijn droom na te jagen.

De voorstelling Hänsel und Gretel door de DNOA en het Nationaal Jeugdorkest speelt deze zomer in de Pinkenberg in Velp (GLD) op 4, 5, 6 en 8 augustus. Meer info: www.opera-academie.nl en www.muziekzomer.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.