Direct naar artikelinhoud
Randstad

Forse omzetgroei Randstad in Europa

Forse omzetgroei Randstad in Europa

Uitzendconcern Randstad heeft een goed laatste kwartaal gedraaid, waarin zowel omzet als winst toenam. De omzetgroei komt vooral op het conto van Duitsland en Frankrijk, waar de aantrekkende economie voor veel uitzendbanen zorgt.

De Nederlandse cijferaars struikelen bijna over elkaar om aan te tonen hoe goed het gaat met de economie. Het CBS meldde eerder vandaag nog een aanhoudende groei van het aantal banen. Uitzendconcern Randstad heeft daar afgelopen kwartaal niet optimaal van kunnen profiteren. De omzetgroei in Nederland in de laatste drie maanden van vorig jaar bleef stabiel op 2%. Dat heeft volgens bestuursvoorzitter Jacques van den Broek verschillende oorzaken.

Slim inkopen

Uitzendconcerns groeien traditiegetrouw het snelst aan het begin van de economische groeicyclus. Dan nemen bedrijven nog geen mensen in vaste dienst, maar huren wel weer uitzendkrachten in. In Nederland is het economisch herstel al langer aan de gang dan in andere Europese landen. De werkloosheid daalt en het aanbod van vaste banen gaat weer stijgen. Dat merkt Randstad aan de omzet van de Nederlandse werving en selectietak, die afgelopen kwartaal met 13% wel fors groeide.  

'De achterblijvende omzetgroei in Nederland is ook deels toe te schrijven aan het wegvallen van payrollcontracten met de overheid', zo licht Van den Broek toe. 'Eind 2015 besloot de overheid hiermee te stoppen en werknemers met een payrollcontract 'te verambtelijken'. Hierdoor is 100 miljoen euro van in totaal 350 miljoen payrollomzet weggevloeid in loop van 2016.' Een laatste niet onbelangrijke reden ligt in de prijsstelling.

Grote klanten kopen volgens Van den Broek heel scherp in. 'Daar kunnen en willen we niet altijd in meegaan. Als het rendement per opdracht te laag is nemen wij de opdracht niet aan. Hij hoopt dat dit in 2017 weer langzaam verandert. 'Als de economische groei doorzet en we verder in de economische cyclus komen, zal het voor bedrijven moeilijker worden om mensen te vinden. Dan kunnen we weer vaker met de klant in gesprek gaan.'

De werkloosheid daalt en het aanbod van vaste banen gaat weer stijgen

Harder werken voor Dag1

De ervaring van het kleine maar snelgroeiende Dag1 is heel anders. Dit uitzendbureau profiteert wel volop van de aantrekkende economie in Nederland en zag zowel de omzet als de marges verdubbelen afgelopen jaar. Directeur Maartje Daamen ziet in tegenstelling tot Randstad de prijzen voor opdrachten weer stijgen. 'Vooral kleine en middelgrote bedrijven zien de toegevoegde waarde van het in een keer aannemen van kwalitatief goede mensen. Daar profiteren wij van.' Ze kunnen de vraag naar uitzendkrachten nauwelijks aan.

'Het is veel harder werken voor Dag1 dan een jaar geleden. Waar toen nog snel 80 mensen voor één vacature te vinden waren, is het nu soms een week zoeken en bellen voordat je iemand hebt.' Haar verwachting is dat de groei ook in 2017 aanhoudt.  

In tegenstelling tot Nederland groeide Randstad wel sterk in het buitenland en dan vooral in Duitsland en Frankrijk, waar het economisch herstel later is begonnen en er volop vraag is naar uitzendkrachten. In beide landen is de omzet van Randstad sneller gegroeid dan de markt. In de VS blijft de groei nog achter. Dat is een doorn in het oog van ceo Van den Broek. 'Onze ambitie is om overal harder dan de markt te groeien. In de VS moeten we aan de slag. Daarbij zetten we vooral in op het binnenhalen van kleinere bedrijven als klant.'  

Beleggers in het uitzendconcern kunnen blij zijn. Randstad heeft een record dividend van €1,89 per aandeel voorgesteld. Het aandeel sloot gisteren bijna 4% hoger.

Vooral kleine en middelgrote bedrijven zien de toegevoegde waarde van het in een keer aannemen van kwalitatief goede mensen