Merkel tijdens een pauze in het overleg
NOS NieuwsAangepast

Duitse coalitie-onderhandelingen vermoedelijk weer nachtwerk

Het coalitie-overleg in Duitsland lijkt nachtwerk te worden. Er wordt al de hele dag onderhandeld tussen Merkels CDU, zusterpartij CSU, de liberale FDP en de Grünen. Voorman Kellner van de Grünen zei na het diner dat de partijleiders weer bij elkaar zitten "en dan kijken we niet op een uurtje".

De partijen zijn al een paar keer uit elkaar gegaan om in eigen kring verder te overleggen.

Vandaag gold als een beslissende dag voor de onderhandelingen, die zich al wekenlang voortslepen, maar er is geen harde deadline. Volgens CSU-leider Seehofer moet er de tijd worden genomen als dat nodig is. "Het gaat erom dat Duitsland een goede regering krijgt en dat die op een zorgvuldige manier tot stand komt."

Struikelblok

Om opnieuw te kunnen regeren, heeft CDU-leider Merkel de steun nodig van zusterpartij CSU, de Grünen en de liberale FDP. Het grote struikelblok is het vluchtelingenbeleid, maar ook over milieukwesties en klimaat wordt nog hard onderhandeld.

De Grünen zouden kunnen leven met een bovengrens van 200.000 vluchtelingen die Duitsland per jaar opneemt. Ze zouden dan wel eisen dat het grondrecht voor mensen om asiel aan te vragen niet wordt aangetast en dat de eisen voor gezinshereniging niet worden verscherpt. Daarvoor zouden ze steun krijgen van de FDP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl