De kat Félicette op een ansichtkaart van de Franse ruimtevaartorganisatie
NOS NieuwsAangepast

Na ruim 50 jaar krijgt ruimtekat Félicette eindelijk erkenning

De kat Félicette, de eerste kat in de ruimte en ook de enige die een verblijf in de ruimte tot nu toe heeft overleefd, krijgt haar eigen monument. Met dank een inzamelingsactie, waarbij bijna 50.000 euro werd opgehaald.

Een campagne op Kickstarter van de Brit Matthew Serge Guy was dusdanig succesvol dat de zwart-witte kat nu een eigen monument krijgt. Het ontwerp staat nog niet helemaal vast, maar waarschijnlijk wordt het een bronzen beeld van zo'n anderhalve meter hoog. "Het wordt zeker iets met een kat en een raket", schrijft de initiatiefnemer op Kickstarter. Het moet komen in Parijs, de woonplaats van de kat.

Naar verwachting wordt het monument volgend jaar geplaatst, net op tijd om de 55ste verjaardag van Félicette's vlucht te vieren. Volgens initiatiefnemer Guy is het monument ook bedoeld voor alle andere dieren die naar de ruimte zijn gestuurd.

Ingeslapen

Félicette werd op 21 oktober 1963 door de Franse ruimtevaartorganisatie CNES de ruimte ingeschoten. Het dier was op het hoogtepunt zo'n 200 kilometer van de aarde vandaan en landde 13 minuten later. Of de kat was gekocht in een dierenwinkel of dat het een zwerfkat was, is niet duidelijk.

Wetenschappers kozen Félicette na een intensieve training, onder meer in een centrifuge. Vermoedelijk werd ze gekozen vanwege haar rustige karakter, maar het kan ook zijn dat ze werd gekozen omdat de 13 andere katten die getraind werden te zwaar waren.

Félicette tussen de andere katten van het Franse ruimteprogramma

Minder dan een week na haar landing wilde de CNES een tweede Franse kat naar de ruimte sturen, maar dat liep niet goed af. Door een technisch probleem explodeerde de raket kort na de lancering.

Ook met Félicette liep het niet goed af: na de landing werd ze naar een laboratorium gebracht en wetenschappers lieten haar inslapen, zodat het effect van de ruimtereis op de hersenen van het dier kon worden gemeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl