Advocaat wil pro-pietaanhangers gratis bijstaan bij mogelijke vervolging

FOTO ANP

FOTO ANP

De Amsterdamse advocaat Richard van der Weide wil de pro-pietaanhangers die zaterdag de A7 bij Joure blokkeerden gratis bijstaan bij een mogelijke vervolging.

Dat meldt de Telegraaf. Volgens het medium voelt de advocaat sympathie voor de pro-pietactievoerders. „De racismekaart is allang getrokken door tegenstanders, het maatschappelijk debat vindt al jaren plaats. Bovendien lopen er nu overal roetveeg pieten in de grote steden. Als je in dit stadium nog wil demonstreren tegen Zwarte Piet, dan verpest je een kinderfeest. Hou ermee op.”

Ook vraagt de Amsterdammer zich af waarom er wordt gesproken over vervolging. Politie Fryslân meldde namelijk zaterdag dat de politie en het Openbaar Ministerie zich zullen buigen over het mogelijk strafrechtelijk vervolgen van de actievoerders.

Van der Weide vindt dat de pro-pietaanhangers een vergunning hadden moeten krijgen voor hun tegendemonstratie. Die kregen ze niet omdat ze zich volgens burgemeester Marga Waanders schuldig maakten aan opruiing .

Naast steun van de advocaat is er ook een doneeractie opgezet door een man uit Lelystad om zo te helpen eventuele boetes te kunnen betalen. De teller staat inmiddels op 23.288,00 euro.

Op de A7 ter hoogte van Oudehaske blokkeerden zaterdag tientallen actievoerders de weg om zo te voorkomen dat de bussen van Kick Out Zwarte Piet op tijd in Dokkum zouden aankomen. De beweging wilde daar om 10.30 uur protesteren tegen Zwarte Piet, bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. De opstopping duurde zo'n drie kwartier. De politie heeft de weg uiteindelijk vrijgemaakt en de bussen van de KOZP geëscorteerd naar Dokkum. Ook op andere plaatsen, zoals op de Sintrale As bij Burgum en Damwâld, werd langzaam gereden om de anti-pietdemonstranten af te remmen.

Uiteindelijk is de actiegroep KOZP niet in Dokkum geweest. De demonstratie werd verboden omdat de politie en loco-burgemeester bang waren voor ernstige wanordelijkheden en de veiligheid van het publiek en demonstranten niet konden garanderen.