NOS SportAangepast

Drie keer goud en opvallend brons bij GP Judo Den Haag

De derde en laatste dag van de Grand Prix Judo in Den Haag heeft drie gouden medailles opgeleverd voor Nederland (Guusje Steenhuis, Tessie Savelkouls en Roy Meyer) en bij de vrouwen zelfs een geheel Nederlands podium in de klasse tot 78 kilogram.

Drie keer Nederlands goud op slotdag GP Judo Den Haag

Steenhuis veroverde goud in de klasse tot 78 kilogram door in de finale Marhinde Verkerk te verslaan. Karen Stevenson was de derde Nederlandse op het podium met brons.

Steenhuis, die vorig jaar baalde omdat de bond in plaats van haar Verkerk naar de Olympische Spelen afvaardigde, won in de extra tijd, omdat haar tegenstandster naar de grond ging zonder techniek. Het was de vijfde zege van Steenhuis in acht onderlinge duels.

Nederland domineert ook bij zwaargewichten

Bij de zwaargewichten wonnen Savelkouls en Meyer goud. Meyer won met waza-ari van Maciej Sarnacki, die vorig jaar derde was geworden op de EK. De Pool wilde Meyer vloeren, maar de Nederlander nam de actie prima over en besliste zo het gevecht in zijn voordeel.

Meyer is niet te stoppen: ik kan nog dagen judoën

Savelkouls, die dit jaar al de GP van Abu Dhabi won, vloerde in haar finale Sandra Jablonskyte met een binnenwaartse haak en nam vervolgens de Litouwse in de houdgreep.

Droomdebuut Smink en Snippe

Er waren ook nog drie bronzen medailles voor Nederland en twee daarvan waren voor een debutant. Jesper Smink en Jelle Snippe vielen bij hun eerste internationale toernooi direct in de prijzen.

19-jarige Smink verrast met brons bij GP judo Den Haag

De 19-jarige talent Smink versloeg in de klasse tot 90 kilogram Eduard Trippel in de strijd om het brons door een aanval van de Duitser over te nemen en hem op zijn rug te werpen.

Snippe, eveneens 19 jaar, pakte net als Michael Korrel brons in de klasse tot 100 kilogram. Snip nam de Moldaviër Ivan Romarenco in de houdgreep en Korrel, de nummer één van de wereldranglijst, zag Ferndinand Ansah in de extra tijd zijn derde straf passiviteitsstraf krijgen.