NOS NieuwsAangepast

Mugabe houdt in tv-toespraak poot stijf, geen woord over aftreden

President Robert Mugabe heeft in een verklaring die live op de televisie werd uitgezonden niet gezegd dat hij aftreedt. Lang leek het erop dat hij dat wel zou doen, maar de cruciale woorden sprak hij niet uit.

Mugabe houdt toespraak, maar treedt niet af

Zijn toespraak had veel weg van een soort van troonrede met allerlei beleidsvoornemens, zei correspondent Bram Vermeulen op NPO Radio 1. "Het leek wel of Mugabe een paar pagina's vergeten was."

De 93-jarige Mugabe excuseerde zich na het uitspreken van de verklaring. "Sorry", zei hij. "Ik hoop dat we dat kunnen corrigeren. Het is de verkeerde speech." Of daarvan inderdaad sprake is, is niet duidelijk.

Afzetten

Het enige dat nu overblijft is een afzettingsprocedure in het parlement, zei Vermeulen. Het leger kiest daarmee voor de legale route.

"De generaals willen niet de geschiedenis ingaan als een junta", zegt Vermeulen. "Ze willen dat de economie weer wordt opgestart, dat ze worden geaccepteerd door de internationale gemeenschap.

De legale route loopt via het parlement. Vermeulen verwacht dat daar morgen de afzettingsprocedure van start gaat.

Mnangagwa

De verwachting is dat de voormalige vicepresident Emmerson Mnangagwa Mugabe zal opvolgen. Daarmee is allerminst gegarandeerd dat Zimbabwe weer een democratie wordt.

Mnangagwa was onder Mugabe decennialang de tweede man van Zimbabwe en wordt nu door het leger naar voren geschoven.

ZANU-PF

De Zimbabwaanse legertop onderhandelt al dagen met Mugabe over zijn aftreden. Ook de katholieke kerk praat in op Mugabe. Eerder vandaag heeft het centrale comité van Mugabe's partij ZANU-PF hem afgezet als partijleider.

Toch zei Mugabe dat hij het partijcongres dat over enkele weken gehouden wordt, zal voorzitten. "Of hij wil de feiten niet onder ogen zien, of hij weet iets wat niemand hier in Zimbabwe kan overzien", zei Vermeulen in Nieuwsuur.

Zimbabwe: Het nieuws van dag tot dag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl