Direct naar artikelinhoud

Muziekpakhuis bestaat 35 jaar: 'Het is een soort familiebedrijf'

De oprichters vonden in 1982 dat het tijd was voor muziekles die wél leuk was. Nog steeds zit het Muziekpakhuis vol plannen. 'Het is een soort familiebedrijf.'

De band Distage repeteert in het Muziekpakhuis.Beeld Dingena Mol

De 9-jarige Una komt samen met haar moeder de school binnen, ze heeft sinds kort vioolles. "Ik kan al vier noten," zegt ze. "Ik onthoud ze als Geef Die Aap Eten." Enthousiast rent ze naar haar muziekleraar toe.

Van klassieke zang tot Afrikaanse percussie, het Muziekpakhuis heeft voor elk wat wils, en 'iedereen kan muziek maken' is het motto. Per jaar lopen er zo'n 1300 leerlingen rond, die les krijgen van op dit moment 57 docenten. Zij zijn stuk voor stuk afkomstig van het conservatorium, en onder hen zijn bekende namen als jazzmuzikant Wouter Hamel en gitarist Corrie van Binsbergen.

De school in Oud-West heeft nooit subsidie gekregen. "We zouden het ook niet anders willen," zegt directeur Leontine van Vlerken (52) van de stichting. "Juist door de verantwoordelijkheid deed iedereen extra zijn best en creëerden we een soort familiebedrijf."

Het moest anders
Het Muziekpakhuis is in 1982 opgericht door Fred Cohen en Willem Heuperman, twee aanpakkers die het toenmalige muziekonderwijs stijf en niet stimulerend vonden. Ze wilden het anders doen: les van praktiserende muzikanten, de leerling centraal, en zonder niveaus of toetsing. "Je zou ons de eerste vrije muziekschool kunnen noemen," zegt Van Vlerken.

Zelf maakt ze geen muziek, ze komt uit de theaterwereld en werkte jarenlang als maatschappelijk werker met bijvoorbeeld probleemjongeren. "Ik heb altijd een sociaal hart gehad. Dat wilde ik hier mee naartoe nemen."

Grote woonkamer
In de centrale ruimte staan van de straat of bij de kringloop gejutte banken, planten, kleedjes en een keukentje: net een grote woonkamer. "We wilden een veilige ontmoetingsplek waar leerlingen graag komen en waar ze met elkaar over muziek kunnen praten, of ze nu al regelmatig in het Bimhuis staan of pas net een toonladder kunnen voortbrengen."

Juist door de verantwoordelijkheid deed iedereen extra zijn best
Leontine van Vlerken
We begonnen met één piano, die ook nog een halve toon te laag was, en nu zijn we hier
Fred Cohen

Oprichter Fred Cohen komt samen met de conciërge binnengelopen. "We begonnen met één piano, die ook nog een halve toon te laag was, en nu zijn we hier." Net als de conciërge is Cohen vrijwilliger bij het Muziekpakhuis.

Poëzieavonden
De muziekschool zou de maatschappelijke functie graag verder uitbreiden. Van Vlerken wil nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt erbij betrekken als gastheer of gastvrouw, flyeraar of klusjesmens. "Ik ben trots dat we dit kunnen bieden." Ook wil de school een grotere rol spelen in de buurt. "We krijgen dagelijks verzoeken van buurtbewoners voor feestjes, poëzieavonden en dergelijke," zegt Van Vlerken. "We zouden dat heel graag faciliteren, maar daar hebben we geen budget voor."

De grote centrale hal is volgens haar ideaal voor zulke bijeenkomsten, maar deze is als enige ruimte in het pand niet geluidsdicht.

Verbouwing
De eerste prioriteit is dus het verbouwen van de centrale hal tot een try-outpodium waar leerlingen, docenten en buurtbewoners kunnen laten zien wat ze kunnen, of even kunnen jammen. De werkzaamheden gaan zo'n vijf ton kosten, een fors bedrag. "Dus zoeken we weldoeners en fondsen met een hart voor muziek en voor Amsterdam, die ons willen helpen," zegt de directeur. Alle beetjes helpen, benadrukt ze.

Bekende almuni

Het Muziekpakhuis heeft een aantal bekende groepen voortgebracht.

Rise & Shine Black gospel en soul. De achttien mannen en vrouwen zingen al twintig jaar op festivals, in zalen en kerken. Ze spelen onder meer nummers van Aretha Franklin.

The Silverfaces Bluesrock. Enkele maanden na hun oprichting in 2013 wonnen ze de Amsterdamse Popprijs. Zanger Jesse Koch werd vergeleken met Jack White. Ze stonden onder meer op Lowlands en Noorderslag.

Amsterdam Big Band. De 22 muzikanten van de band spelen onder meer jazz, Afrikaanse muziek en funk. De bigband is ontstaan op initiatief van vier docenten van het Muziekpakhuis.