Winkelcentrum Sittard uren dicht wegens spoedklus asbest

© Ermindo Armino

Winkelcentrum Den Tempel in de binnenstad van Sittard is zondag om veiligheidsredenen urenlang afgesloten in verband met asbestwerkzaamheden.

Laurens Schellen

Het bleek te gaan om een spoedklus aan de daken en overkappingen, in opdracht van de (twee) vastgoedeigenaren van het complex. In ‘astronautenpakken’ gehulde medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf zetten loszittende dakleien, waarin asbest is verwerkt, opnieuw vast. Daarbij werd ook een hoogwerker ingezet. Bij inademing zijn vrijkomende asbestvezels schadelijk voor de gezondheid.

Het sterk verouderde winkelcentrum, dat dateert uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, vormt al jaren onderwerp van felle discussies. De overgebleven ondernemers eisen dat de in 2014 toegezegde, maar nog steeds niet uitgevoerde miljoeneninvestering eindelijk wordt gerealiseerd.

OpmerkelijkDe asbestwerkzaamheden van vandaag zijn opmerkelijk, omdat de gemeente in een recente publicatie in deze krant nog aangaf dat er geen sprake was van zorgelijke omstandigheden. Ook nu benadrukt een gemeentewoordvoerder dat de veiligheid in het winkelcomplex nooit in gevaar is geweest. Aan het begin van de middag werd Den Tempel weer opengesteld voor het publiek.