Bannelingen Idrissi en Mahi bezorgen FC Groningen winst: 4-2 tegen Vitesse

Guram Kashia (l) in duel met FC Groningen-speler Mimoun Mahi. Foto: ANP/Pro Shots

De twee bannelingen Oussama Idrissi en Mimoun Mahi hielpen FC Groningen zondagmiddag aan een overwinning op Vitesse. Beide spelers namen een treffer en een assist voor hun rekening en beslisten daarmee de wedstrijd: 4-2.

Voorafgaand aan de wedstrijd in het Noordleasestadion stond Vitesse, mede dankzij de goals van oud-spits van FC Groningen Tim Matavz, op de vijfde plaats in de eredivisie. De Sloveen is het seizoen met zes goals in elf wedstrijden goed begonnen en stond zondagmiddag ook in de basis tegen zijn oude club. Doelman Remco Pasveer speelde niet vanwege een heupblessure, waardoor Jeroen Houwen zijn debuut maakte namens de Arnhemmers.

Bij FC Groningen was Tom van Weert de opvallendste naam in de basis. Trainer Ernest Faber passeerde Lars Veldwijk, omdat hij niet goed getraind zou hebben de laatste weken.

Gezapig begin

In de gezapige openingsfase had Groningen meer balbezit, maar het stelde doelman Houwen niet op de proef. Vitesse wachtte op zijn beurt af en gokte op de snelle omschakeling. In de zeventiende minuut kregen de Arnhemmers de eerste kans van de wedstrijd. Thomas Bruns probeerde doelman Sergio Padt te verschalken met een geplaatst schot, maar de Groningen-keeper tikte de bal uit de benedenhoek.

Enkele minuten later kreeg Tom van Weert de eerste kans namens Groningen. De spits kreeg de ruimte van de verdediging van Vitesse om uit te halen vanaf een meter of twintig, maar zijn schot belandde naast het doel van de geelzwarten.

Eigen doelpunten

Na een dik half uur spelen kwam Vitesse op voorsprong door een eigen doelpunt van Kasper Larsen. Bruns kon een voorzet vrij inschieten, maar schoot de bal hard voorlangs. Larsen toucheerde de inzet van de Arnhemmer, waarna de bal ongelukkig achter Padt belandde.Na de openingstreffer leunde Vitesse achterover en Groningen werd voor rust niet meer gevaarlijk, waardoor er een 0-1 stand op het bord stond in de rust.

Na de pauze werd Groningen wél snel gevaarlijk. Ritsu Doan, die een goede wedstrijd speelde, kwam in de vijfde minuut na rust na een mooie lichaamsbeweging alleen voor doelman Houwen. De Vitesse-keeper wist de inzet van de Japanner nog aan te raken, waarna de bal op de paal belandde.

De rechtsback van Vitesse, Fankaty Dabo, hielp Groningen na een klein uur spelen op merkwaardige wijze aan een doelpunt. De verdediger speelde de bal van de zijkant van het veld terug op Houwen, maar raakte de bal helemaal verkeerd, waardoor de bal over de keeper in het eigen doel verdween.

Penalty

Lang kon Groningen niet van de goal genieten, want luttele minuten later wees scheidsrechter Jeroen Manschot resoluut naar de strafschopstip. De arbiter floot voor een overtreding van Larsen, die Matavz een zet gaf.

Maar de groenwitten trokken de stand al snel weer gelijk. In de 65 minuut schoof invaller Oussama Idrissi een lage voorzet van Yoëll van Nieff koeltjes langs Houwen: 2-2. Na de reeks treffers was bij beide ploegen de organisatie enige tijd zoek, waardoor er voor de doelen hachelijke situaties ontstonden.

Met een prachtige goal zette Mimoun Mahi de Groningers in de 78 minuut op voorsprong. Hij nam een hoge voorzet van Bacuna in één keer op de pantoffel en passeerde Houwen in de lange hoek. Enkele minuten later leverde diezelfde Mahi een puike voorzet af op Van Weert, die de bal tegen de touwen jaagde: 4-2.

Rode kaart

Vlak na de vierde Groningen-treffer kreeg Ludovit Reis zijn tweede gele kaart, waardoor de noorderlingen de wedstrijd met tien man af moesten maken. Groningen kwam echter nauwelijks meer in de problemen tegen de Arnhemmers, waardoor de club zijn derde overwinning van het seizoen boekte.