Met de introductie van de nieuwe Anthem 29-er fully lijkt Giant haar focus op 650b-wielen definitief te laten varen. De bike verscheen eerder in een 26 inch- en 650b-versie. Het kenmerkende frameontwerp en de plaatsing van de demper is grotendeels overgenomen.

Tekst: Mathijs Wagenaar / Beeld: Bianca Nijenhuis

De Anthem Advanced Pro 29er 1 is helemaal up-to-date. De fully heeft Boost voor en achter, een tapered headtube (met Giant Overdrive vork-buis), interne kabelrouting en een 1×12 groep. Giant koos er zelfs voor om geen nokjes voor een voorderailleur te plaatsen – ook niet voor een ketting-geleider. Dankzij de korte balhoofdbuis kun je diep zitten, al is er standaard een carbon riser stuur (van 76 centimeter breed!) gemonteerd, waardoor je vanzelf hoger komt te zitten. Dit is vrij simpel aan te passen.

Dubbele bediening

Het stuur bevat één shifter rechts. Aan de linkerkant zit de knop voor de demperblokkade; deze heeft nu alle ruimte en zit op een ergonomisch mooie positie. De knop heeft een dubbele bediening om beide FOX-dempers met één klik vast te zetten. Ideaal! Met de dempers vast krijg je al stampend op de pedalen het idee dat je op een hardtail zit. Niet alleen de doordachte frameconstructie zal hier debet aan zijn. De met Boost uitgevoerde wielen zijn erg strak, zodat elke trap raak voelt. De Maxxis Ikon-banden hebben een merkbaar lage rolweerstand. Ze bieden bovendien extra protectie, zodat de kans op lekrijden in ruig terrein wordt beperkt. Het profiel laat op zandgrond goed aanvoelen hoe snel je een bocht kunt nemen.

Een goede volgeveerde bike die ieder uitdagend XC-parcours aankan. Nu jij nog!

Geen voorderailleur: lekker clean.

Prima bescherming.

Doordachte constructie.

Een 27,2 millimeter zadelpen bij een fully lijkt niet logisch, omdat er niet zoveel zadeldroppers beschikbaar zijn in deze maat. Het slanke model heeft dankzij de gekozen carbonstructuur wel enige flex en biedt dus ook demping. De zadelpenklem is trouwens mooi in het frame verzonken. Dat ziet er strak uit.

Wendbaar

De nieuwe SRAM 1×12 Eagle GX-groep doet zijn werk meer dan goed. Schakelen gaat doeltreffend en de derailleur verlegt de ketting snel met een duidelijke klik. Met de range van 10 tot 50 tandjes heb je een gigantisch bereik. Wel kan het nodig zijn om het voorblad aan te passen. Als je snel over Nederlandse parcoursen wilt jakkeren, dan zal het gemonteerde 32-tands ketting-blad te klein zijn. Het frame kan een 36-tands blad hebben. Door de korte bouw en sportieve zit is de Anthem erg wendbaar. In ruig terrein voel je goed hoe de achtervering zijn werk doet. De nieuwe demper heeft meer volume en veert bij stevige klappen veel in. Met de demper in de open stand merk je tijdens het klimmen dat het achterwiel aan de grond geplakt blijft. En blijf je tijdens het klimmen gewoon zitten, dan zal hij nooit te veel inveren. Zo neemt de bike zelfs bergopwaarts oneffenheden weg en houd je prima grip.

De kleuren op het frame en de velgen zijn op elkaar afgestemd, wat de bike tot een mooi geheel maakt. Over het frameontwerp, met die deels gebogen buizen, zijn de meningen verdeeld. Het zal vooral een kwestie van smaak en wennen zijn. Giant heeft in ieder geval met de Anthem wederom een goede volgeveerde bike op de markt gebracht, die de strijd om de hegemonie op uitdagende XC-parcoursen met vertrouwen tegemoet kan zien.

+ met één knop lock je beide dempers
+ carbon tubeless velgen
riser stuur past niet bij inzet