Accountants keuren jaarcijfers Friese gemeenten zelden goed

FOTO ANP

FOTO ANP

Slechts 9 van de 24 Friese gemeenten hebben van de accountant een goedkeuring gekregen van hun jaarrekening over 2016.

Met deze krappe 40 procent loopt Friesland volslagen achter bij de rest van Nederland, zo blijkt uit een onderzoek dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vrijdag aangeboden heeft aan de Kamer.

Verbetering

Landelijk kreeg 80 procent van de gemeenten een goedkeurende accountantsverklaring. Dat is fors meer dan in 2015 (50 procent). Deze sprong voorwaarts is geheel aan Friesland voorbij gegaan.

De oorzaak ligt volgens de onderzoekers van Ernst & Young in de complexe geldstromen rond de jeugdzorg en de wmo, twee jaar geleden overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. Dit brengt veel financiële onzekerheden met zich mee in de jaarrekening.

Beperkte samenwerking

Bij een kleine begroting van een kleine gemeente telt zo’n onzekere post al snel zo zwaar mee dat de accountant bij de controle niet meer groen licht mag geven. De onderzoekers wijzen er op dat Friesland veel kleine gemeenten telt die, vergeleken met andere delen van Nederland, bovendien beperkt samenwerken. Daardoor kunnen zij ook moeilijk afdwingen dat zorgaanbieders de juiste financiële gegevens aan hen verstrekken.

Bij de meeste Friese gemeenten vond de accountant afwijkingen in de jaarstukken die te groot waren om een goedkeurend oordeel te geven. Bij Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel (blauw op de kaart) zag de accountant helemaal af van een oordeel.

Het onderzoeksrapport is hier te downloaden .