Direct naar artikelinhoud

Ajax haalt met grote cijfers uit in Breda

Ajax heeft een 'avondje NAC' zwaar verpest. Het elftal van trainer Marcel Keizer zegevierde in Breda met maar liefst 8-0. Na 33 minuten leidden de bezoekers uit Amsterdam al met 5-0.

Beeld anp

Ajax was dicht bij een clubrecord in de eredivisie. Alleen op 14 augustus 1966 kwam de formatie uit de hoofdstad eerder in een uitwedstrijd op een voorsprong van 5-0. Toen had Ajax daar tegen Elinkwijk slechts 26 minuten voor nodig. Die wedstrijd eindigde uiteindelijk in 7-0. Uiteindelijk schreef de club uit Amsterdam alsnog geschiedenis tegen NAC. Nooit eerder won het een uitwedstrijd in de eredivisie met 8-0.

,,Schaam je kapot'', zongen de teleurgestelde supporters van de thuisploeg al na een half uur. Ze hadden zich de hele week verheugd op een ouderwets 'avondje NAC' op zaterdag. Stiekem hoopten ze op een stuntje. Want trainer Keizer van Ajax is niet voor niks nog steeds op zoek naar zijn ideale basisformatie. Zo goed presteert de club uit Amsterdam dit seizoen nog niet.

Ajax startte weer in een andere samenstelling na de nederlaag van twee weken geleden tegen FC Utrecht (1-2). Daley Sinkgraven begon als linksback, waardoor Nick Viergever naar het centrum van de defensie verhuisde. Maximilian Wöber verloor zijn basisplaats, net als Siem de Jong die weer moest plaatsmaken voor de kersverse international Donny van de Beek. Op de linkerflank verving Justin Kluivert de geblesseerde Amin Younes.

Diepte
Kluivert voorzag het aanvalsspel van zijn ploeg van diepte, net als David Neres op de rechterflank. Ajax startte energiek, maar kreeg ook ruim baan van een uiterst pover NAC. De openingstreffer viel na een ingestudeerde hoekschop. Pablo Marí was Matthijs de Ligt helemaal kwijt en de verdediger van Ajax kopte fraai raak. Daarna ging het snel. Van de Beek (twee), Neres en opnieuw De Ligt lieten hun ploeg uitlopen naar 0-5. Keer op keer had de defensie van NAC het nakijken.

Fijn voor NAC was dat Ajax in de tweede helft in een lager tempo speelde. Toch kwam de thuisploeg nauwelijks aan de bal. Invallers Frenkie de Jong en Klaas-Jan Huntelaar lieten zich zien. De Jong versierde een strafschop die Schöne benutte. Huntelaar kopte zijn ploeg naar 7-0 en Van de Beek bepaalde met zijn derde treffer de eindstand op 8-0. Feyenoord was in 1963 de laatste club die een uitduel in de eredivisie met 8-0 won. Toen was Volendam het slachtoffer.

91'

Einde tweede helft! Ajax bezorgt NAC een dikke, vette nederlaag. Het wordt 0-8 en dat is niet eens geflatteerd.

80' WISSEL

Daley Sinkgraven wordt vervangen door Maximilian Wöber. De Oostenrijker krijgt ook speelminuten.

74' GOAL

GOAL! 0-8 Ajax! Op het randje van het zestienmetergebied speelt Donny van de Beek zichzelf vrij om vervolgens zijn derde van de avond binnen te schieten.

74' WISSEL

Rai Vloet wordt vervangen door Richelor Sprangers

72' GOAL

GOAL! 0-7 Ajax! Doelpuntenmaker is Klaas-Jan Huntelaar!

65' WISSEL

Thierry Ambrose wordt vervangen door Thomas Enevoldsen

70'

De penalty heeft Ajax weer nieuwe energie gegeven. Viergever kopt de bal op de lat.

65'

GOAL! 0-6 Ajax! Lasse Schöne benut strafschop en maakt de voorsprong nog een stukje groter. Frenkie de Jong kreeg een duw waardoor de scheidsrechter naar de stip wees.

59' WISSEL

Justin Kluivert wordt vervangen door Frenkie de Jong. Hoe Keizer precies wil gaan spelen is onduidelijk, De Jong lijkt van links te komen.

59' WISSEL

Kasper Dolberg wordt vervangen door Klaas-Jan Huntelaar. Als spits bij een voorsprong van 0-5 niet te hebben gescoord, dat moet geen fijn gevoel geven.

51'

Ajax neemt in de tweede helft een beetje gas terug. Ziyech tekende zojuist voor het eerste wapenfeit.

50'

Nog een doelpoging van NAC. Verschueren schiet van grote afstand. Onana kan redding brengen.

48'

Wat een kans voor NAC! Viergever verkijkt zich op een lange bal waardoor Rai Vloet alleen naar Onana mag lopen, maar de doelman van Ajax houdt zijn doel schoon.

45'

Tweede helft begonnen. Marcel Keizer heeft niet gewisseld.

RUST

Giovanni Korte wordt vervangen door Bart Meijers. NAC gaat verdedigender spelen.

45'

Einde eerste helft. Ajax is in een half uur genadeloos over NAC heen geklapt. De wedstrijd is gespeeld. Tussenstand: 0-5. Doelpunten komen op naam van De Ligt (2x), Van de Beek (2x) en Neres.

Matthijs de LigtBeeld anp

41'

En daar was bijna de nog lang niet aansluitingstreffer van NAC. Het schot van Korte kwam op de paal.

32' GOAL

GOAL! 0-5 Ajax! De Amsterdammers houden flink huis in Breda. Uit een vrije trap van Ziyech tikt Matthijs de Ligt zijn tweede van de avond binnen.

31' GELE KAART

Gele kaart Angelino.

28' GOAL

GOAL! 0-4 Ajax! Binnen het half uur is het kwartet aan doelpunten compleet. David Neres krijgt de bal met een beetje mazzel mee en rondt daarna koelbloedig af.

26' GOAL

GOAL! 0-3 Ajax! De voorsprong wordt nog comfortabeler. Het schot van Donny van de Beek wordt van richting veranderde en eindigt in het net.

17' GOAL

GOAL! 0-2 Ajax! Het gaat hard in Breda. Kluivert krijgt de bal mee uit de combinatie met Ziyech. Hij trekt de bal voor en Donny van de Beek rondt af. Een aanval uit het boekje.

12' GOAL

GOAL! 0-1 Ajax! Doelpuntenmaker is Matthijs de Ligt. De jonge verdediger kopt prachtig raak uit de corner van Schöne.

5'

Ook de tweede doelpoging is van Dolberg. Ajax wordt goed vastgezet in de opbouw en komt na lang breien door de voorste en middelste linie van NAC. Het schot van Dolberg gaat hoog over.

2'

Eerste schot is van Kasper Dolberg. Vanuit een moeilijk hoek probeert hij de bal hard en laag in de verre hoek te schieten. Birighitti brengt redding ten koste van een corner.

0'

Aftrap eerste helft! Aanvoerder Veltman won de toss en wilde van helft wisselen zodat NAC niet de tweede helft naar de harde kern speelt.

20:32 zaterdag 18 november 2017

Feyenoord speelde zojuist gelijk thuis tegen VVV. Voor Ajax is het zaak om wel te winnen en in het spoor van koploper PSV te blijven. Het gat is nu acht punten.

Ajax verloor de laatste competitiewedstrijd thuis tegen FC Utrecht.

20:11 zaterdag 18 november 2017

Opstellingen
NAC: Birighitti; Sporkslede, Mari, Mets, Angelino; El Allouchi, Garcia, Verschueren; Korte, Ambrose, Vloet.
Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Viergever, Sinkgraven; Van de Beek, Schöne, Ziyech; Neres, Dolberg, Kluivert.

Twitter bericht wordt geladen...

20:10 zaterdag 18 november 2017

Trainer Marcel Keizer blijft maar op zoek naar de ideale basisformatie voor Ajax. In de uitwedstrijd tegen NAC Breda mag Daley Sinkgraven als linksback beginnen. Daardoor verhuist Nick Viergever naar het centrum van de defensie en moet Maximilian Wöber op de bank beginnen.

Ook Donny van de Beek keert terug bij Ajax. Siem de Jong moet op het middenveld plaatsmaken voor de kersverse international. Op de linkerflank vervangt Justin Kluivert de geblesseerde Amin Younes. Kasper Dolberg is weer de spits van Ajax, Klaas-Jan Huntelaar moet hopen op een invalbeurt.

20:09 zaterdag 18 november 2017

Goedenavond en welkom in het liveblog bij het duel NAC Breda - Ajax. De aftrap is om 20.45 uur.