Recap Sinterklaasjournaal aflevering 6 (en intocht): Bij Dokkum om

Intocht van Sinterklaas in Dokkum. BEELD NTR / NPO

Intocht van Sinterklaas in Dokkum. BEELD NTR / NPO

Eindelijk was het dan zover, de intocht in Dokkum. Maandenlang is er naar uitgekeken, en vanmiddag voer Pakjesboot 12 ineens doodgemoedereerd door het Grut Djip, om aan te meren aan De Dijk. Zenuwen waren er ook, vanwege mogelijk sfeerverstorende elementen vanuit de Randstad.

Welnu, om meteen maar met een geruststellende 'spoiler' te beginnen: het bleef bij schermutselingen aan de provinciegrens. Binnen de bolwerken werd Piet vanmiddag nergens ter discussie gesteld. En dat was - maar dat zullen we wel weer niet mogen zeggen - na een aantal jaren van roerige intochten ook wel weer eens fijn.

En zo werd het in Dokkum een intocht zoals een intocht bedoeld is. Pittoresk, oud-Hollands gezellig, met een vleugje kneuterigheid. Uiteraard begon de uitzending met een traditioneel wat nerveuze Dieuwertje Blok, in de gelegenheidsstudio op de zolder van lifestylewinkel 1622. Ze werd geflankeerd door een fris gekapte burgemeester Marga Waanders, die het leeggespoelde grote boek in haar handen geklemd had.

Blok en Waanders weten contact te leggen met de Pakjesboot, en Sinterklaas te melden dat het door hem verloren gewaande Grote Boek reeds in Dokkum is aangespoeld. Een boodschap die door de goedheiligman blijmoedig ontvangen wordt.

Koers

Sinterklaas heeft koers richting Dokkum gezet met een opvallende hoeveelheid Zwarte Pieten. Naar de kleurstelling van de omstreden kindervriend werd door velen vanwege evenzoveel verschillende redenen uitgekeken. Meest opvallend is dat Hoofdpiet - typetje van voormalig supermarktmanager Harry Piekema - roetveegpiet is.

Hij wordt evenwel geflankeerd door een behoorlijk donkergekleurd gezelschap. Ook al gingen er de laatste maanden verhalen over hoe de NTR Piet een forse make-over zou geven. De Pieten in Dokkum kleurden vanmiddag van ongeschminkt tot diepzwart, en alles daar tussen in. 'Vijftig tinten grijs' formuleerde een NTR-baas het een paar maanden geleden in een interview. Vijftig tinten bruin, zo u wilt. En minstens twee compleet kale Pieten. Die zagen we niet aankomen.

Een steenworp van Waanders en Blok verwijderd stond kinderburgemeester Noa Groenevelt met Jeroen Kramer op de kade. Noa deed wat burgemeesterlijkheid bepaald niet onder voor haar volwassen collega. Stijlvol, enthousiast, spontaan en buitengewoon naturel.

Keerpunt

Dokkum werd tijdens de uitzending prachtig over het voetlicht gebracht. Kijkers zagen het ene na het andere prachtige plaatje. De bolwerken, molen Zeldenrust, de Wittebrug. Zelfs de doorgaans onherbergzame Markt zag er gezellig uit.

Uiteraard waren er ook een aantal problemen door de uitzending gevlochten. Zo was daar Zielepiet, ook wel Heimweepiet, die zo geplaagd wordt door heimwee dat ze het liefst rechtsomkeert maakt naar haar moeder in Spanje. En dat doet ze dan ook, liefst tweemaal. Evenzoveel keer staat er een piet paraat om het schip weer naar Dokkum te sturen.

,,Wat is Dokkum toch leuk!'', horen we Huispiet meermaals roepen. Of de variant: ,,Wat is Dokkum toch geweldig.''. Die reclame kunnen ze in de Bonifatiusstad in hun zak steken.

Mannen

En dan waren er nog die vreemde mannen aan boord, die we in aflevering 3 al voorbij zagen komen. Ze stapten wat zelfingenomen van boord, met een koket Sint-rolkoffertje achter zich aan. De context deed het ergste vermoeden: dit zijn hulp-Sinterklazen (en -Pieten?) die zich nu over het land aan het verspreiden zijn. We kunnen enkel hopen dat ze met de knuffelbisschop goede arbeidsvoorwaarden hebben afgesproken, anders komt daar later weer gedonder van.

Met de drukte langs de route leek het mee te vallen. Vooraf werden er 25.000 bezoekers voorspeld door de gemeente. Uiteindelijk zullen het er ongeveer de helft geweest zijn. Het weer, en vrees voor gedoe, zullen de voornaamste boosdoeners geweest zijn.

Kruidkoek

Er was even een schrikmomentje toen Dieuwertje Jeroen inlichtte over Zielepiet, die de Pakjesboot had overgenomen en rechtsomkeert naar Spanje maakte. ,,What the fff'', begon de Sintreporter. Even hield de natie de adem in, tot Kramer er ,,What the ffffriese kruidkoek'' van maakte. Zelfs Dieuwertje leek even van haar stuk gebracht.

De gehele uitzending werd vrolijk omlijst door de Dokkumer dakkapel die, eindelijk verlost van de last van het Grote Boek, zich kon richten op wat ze het beste doen: een feestelijk nummertje blazen.

Het Sinterklaasjournaal sloot vanavond af met een kort nieuwsitem over de vondst van de eerste pepernoot. Die werd gevonden door Femke Kievit (ha!), die hem op het Provinsjehûs in Leeuwarden aanbood aan Commissaris der Koning Arno Brok (ha!), die hem proeft en zegt: ,,Ze zijn weer heerlijk dit jaar.'' De oplettende kijker zag dat dit niet in Leeuwarden was, maar in de trouwzaal van het Dokkumer stadhuis (ha!).

Dit was de laatste 'recap' van het Sinterklaasjournaal.

Kijk de intocht van Sinterklaas in Dokkum hier terug. De zesde aflevering van het Sinterklaasjournaal is hier terug te kijken.