Standard Life: explosieve toename octrooiaanvragen in China

Alexwolf
Alex Wolf

China’s innovatievermogen wordt vaak aangetoond door statistieken die de groei van octrooien in China benadrukken of door het feit dat een op de drie 'unicorns' (start-ups met een waarde van meer dan USD 1 miljard) Chinees is. Maar is China nou echt zo innovatief? Zoals meestal het geval is met China zijn de meeste meningen verdeeld in twee uitersten: ofwel Chinese innovatiekracht vormt binnenkort een existentiële bedreiging vormen voor westerse technologiebedrijven, of China kan helemaal niet innoveren. De waarheid zit volgens Alex Wolf, econoom opkomende markten bij Standard Life Aberdeen Investments ergens in het midden.

Aantal binnenlandse octrooiaanvragen in China stijgt explosief

Wat de discussie bemoeilijkt, is dat beide meningen op verschillende manieren onderbouwd kunnen worden. Chinese binnenlandse octrooiaanvragen stegen explosief van 1,22 miljoen in 2010 naar 3,465 miljoen in 2016 en het aantal verleende octrooien steeg van 815.000 naar 1,75 miljoen in dezelfde periode. Ter vergelijking: in 2015 waren er slechts 325.979 octrooien verleend in de VS. Echter, de forse toename van octrooiaanvragen komt niet noodzakelijkerwijs overeen met een enorme vooruitgang op het gebied van innovatie. De Chinese overheid stimuleert het aanvragen van octrooien. Deze nadruk van kwantiteit op kwaliteit heeft geresulteerd in een sterke groei van octrooien voor kleine ontwerpaanpassingen of incrementele innovaties.

In 2016 werd uiteindelijk slechts 38% van het totaal geclassificeerd als ‘uitvindings’-octrooien, terwijl de rest ‘gebruiks-‘ of ‘ontwerp-‘ octrooien van een lagere kwaliteit waren, die een veel lagere innovatienorm vereisen. Desalniettemin, de trend is bemoedigend; de cijfers voor 2016 laten een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2015 zien toen octrooi-aanvragen voor uitvindingen slechts 20% van het totaal uitmaakten.

Internationaal begint China mee te tellen

Binnenlandse octrooien zijn echter slechts één gegevenspunt. Internationale octrooiaanvragen vormen waarschijnlijk een betere indicatie van de Chinese innovatiekracht. In 2015 diende China slechts 42.196 octrooiaanvragen in het buitenland in en kreeg het 9004 octrooien toegekend in de VS. Daarmee staat China op respectievelijk de 6e en 5e plaats in de wereld. Dit suggereert dat, hoewel China jaarlijks de meeste binnenlandse octrooiaanvragen heeft, deze octrooien niet voldoen aan de strenge internationale eisen. Aan de andere kant, ook hier is de trend bemoedigend; China klimt gestaag op de ranglijstjes.

Chinese innovatiekracht speelt niet overal een belangrijke rol

China’s innovatievermogen is zichtbaar op de markten waar het land actief op is. China is succesvol in sectoren waar innovatie draait om het voldoen aan de behoeften van de consument of het vergroten van de efficiëntie bij de productie. De enorme consumentenmarkt en het productie-ecosysteem van China geven het land unieke voordelen. China heeft echter een klein aandeel in handen van de wereldwijde markt in sectoren waar innovatie originele uitvindingen of technische doorbraken vereist, zoals halfgeleiders en auto’s, ondanks intensieve overheidsinspanningen.

Bottomline is dat China volop aan het innoveren is, maar dat het onwaarschijnlijk is dat het de leiders in high tech sectoren, zoals microchips of elektrische voertuigen, op korte termijn zal kunnen uitdagen, laat staan verdrijven.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.