Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax verpulvert NAC met 0-8; Feyenoord speelt gelijk

Na 33 minuten had Ajax al vijf keer gescoord. Feyenoord speelde met 1-1 gelijk tegen VVV-Venlo; SC Heerenveen versloeg FC Twente met 0-4.

Ajax-speler Matthijs de Ligt viert zijn tweede doelpunt tegen NAC Breda.
Ajax-speler Matthijs de Ligt viert zijn tweede doelpunt tegen NAC Breda. Foto ANP

Ajax heeft zaterdagavond in de Eredivisie gehakt gemaakt van NAC Breda. De Amsterdammers wonnen uit met 0-8. De ploeg van trainer Marcel Keizer leidde na 33 minuten al met 0-5. Donny van de Beek scoorde driemaal, Matthijs de Ligt twee keer. De andere treffers kwamen van David Neres, Lasse Schöne en invaller Klaas-Jan Huntelaar.

Van de Beek, die dinsdag in Roemenië voor het Nederlands elftal debuteerde, begon “getergd” aan de wedstrijd:

“Natuurlijk is dit even lekker voor me. Ik denk dat we het als ploeg ook goed hebben gedaan. We bleven in de tweede helft druk zetten, dat hadden we ook afgesproken.”

Van Bronckhorst teleurgesteld

Feyenoord speelde met 1-1 gelijk tegen VVV-Venlo. De Rotterdammers kwamen in de 54ste minuut op voorsprong via Nicolai Jørgensen. In de 86ste minuut maakte Damian van Bruggen de gelijkmaker. Landskampioen Feyenoord heeft pas vijf van de twaalf competitieduels gewonnen. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst won 1 oktober voor het laatst een eredivisiewedstrijd. Hij reageerde teleurgesteld:

“We vergaten weer de tweede treffer te maken waardoor de wedstrijd gespeeld zou zijn. Hoe groot de kansen ook waren, we kregen de bal er maar niet in.”

SC Heerenveen won met 0-4 uit bij FC Twente. Voor de Friezen scoorden Daniel Høegh, Michel Vlap, Martin Ødegaard en Henk Veerman. Het was de eerste competitiezege voor de ploeg van trainer Jurgen Streppel sinds 23 september. Voor Gertjan Verbeek, de nieuwe trainer van FC Twente, is de nederlaag even slikken:

“Heerenveen heeft betere spelers en een beter team, maar dat kun je compenseren met strijd en beleving. Maar we misten de overtuiging in deze wedstrijd.”

Willem II tegen Sparta Rotterdam werd 2-2. Voor Sparta scoorde Deroy Duarte tweemaal; voor Willem II scoorden Thom Haye en Bartholomew Ogbeche.