Direct naar artikelinhoud

Tranen van geluk na gouden droomrentree voor Juul Franssen

Judoka Juul Franssen won op haar eerste Grand Prix-wedstrijd na een lange afwezigheid meteen goud in haar klasse tot 63 kilogram.Beeld ANP

Judoka Juul Franssen wint na dertien maanden afwezigheid meteen goud op Grand Prix in Den Haag

Onder haar rechteroog zit een schram, haar handen laten krassen van nagels zien en op haar judopak zit bloed. Juul Franssen huilt, maar het is niet de pijn die haar emotioneert. Het zijn tranen van geluk om een droomrentree na dertien maanden zonder wedstrijden.

De 27-jarige judoka won op haar eerste Grand Prix-wedstrijd na een lange afwezigheid door een slepend conflict met de judobond meteen goud in haar klasse tot 63 kilogram. Ze is ‘supertrots op zichzelf’. “Ik wil niet weten hoe ik er morgen bij loop. Maar deze is echt van mij. Ik heb hier heel lang op moeten wachten”, zegt ze geëmotioneerd na haar zege in Den Haag.

Terug op de mat, terug aan de top

Franssen kreeg eind vorig jaar de mededeling van de judobond dat ze niet meer aan wedstrijden mee mocht doen omdat ze niet op Papendal wilde trainen. De bond eist dat alle nationale toppers naar Arnhem komen waar ze fulltime aan de slag gaan. Franssen stapte met succes naar de rechter. Die bepaalde dat de bond haar weer moet toelaten tot de nationale selectie. Nu traint ze deels bij haar oude trainingsbasis in Hoogvliet en deels op Papendal. En ze mag weer de tatami op, eindelijk.

JP

Mooier dan goud had ze het niet kunnen bedenken. Het voelde voor Franssen al winst dat ze überhaupt weer in actie mocht komen. “Ik liep de mat af en zei tegen JP dat ik het zo leuk vond. Dat ik er zo’n kick van kreeg. Het voelde gelijk weer als thuis.”

‘JP’, dat is Jean-Paul Bell, haar nieuwe coach. De Brit kwam in de zomer over uit Engeland om het team op Papendal te versterken. Als Franssen in Hoogvliet traint bij haar thuishonk, judoclub De Korte, stuurt ze Bell na de training altijd een gesproken bericht om te vertellen hoe het is gegaan. Zo houdt hij haar in de gaten op de dagen dat hij haar niet in Arnhem ziet. “We zijn pas zeven weken met elkaar bezig, maar dit is natuurlijk een goeie binnenkomer.”

De eerste partij was voor Franssen meteen een weerzien met haar oude coach Mark van der Ham, die tegen de zin van zijn pupil de overstap naar België maakte. Nu stond hij in de zaal haar Belgische concurrent, Sandrine Billiet, bij. “Ik was al bang voor zo’n loting. Ik dacht: laten we dat ook maar meteen doen dan. Eerste keer met mijn nieuwe coach, tegen mijn oude coach. Het heeft zo moeten zijn.”

Franssen was te sterk voor Billiet en won daarna ook van landgenote Sanne Vermeer. In de finale sloeg ze in de golden score, de extra tijd in het judo, toe tegen de Britse Alice Schlesinger. Dertien maanden geleden won Franssen bij haar laatste wedstrijd voor het conflict goud op de Grand Slam in Abu Dhabi. Nu klinkt het Wilhelmus opnieuw voor Franssen met de overwinning in Den Haag. Terug op de mat, terug aan de top.

Trouw interviewde Juul Franssen over haar conflict met de judobond, haar harde jeugd en haar vechtscheiding. Ik wil dat judopak weer aan.'