Direct naar artikelinhoud

Ronald Mulder wint zijn eerste 500 meter van het seizoen

Het Noorse publiek reageerde teleurgesteld. De zegereeks van hun landgenoot Havard Lorentzen werd verbroken door een Nederlander. Ronald Mulder, helft van een beroemde schaatstweeling, won op het kunstijs van Stavanger de vierde wereldbekerwedstrijd op de 500 meter. Lorentzen won al tweemaal, Mulder verkneukelde zich over zijn eersteling van deze olympische winter.

Mulder komt over de finish in Stavanger.Beeld reuters

Hij noemde zijn zege mooi, 'maar het is allemaal ondergeschikt aan de wedstrijd van 27 december die ik met viltstift onderstreept heb in mijn agenda', sprak de winnaar van de dag. Dat is de 500 meter van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen. Dat is het moment, waarop uit het Nederlandse veld van zeker zes topsprinters drie olympiërs voor de 500 meter van Pyeongchang 2018 tevoorschijn komen.

Constant

Van het sextet (Ronald en Michel Mulder, wereldkampioen Smeekens, Verbij, Ntab en Otterspeer) is Ronald Mulder dit seizoen een constante factor. Hij werd dit seizoen achtste, zevende, derde en eerste. Zijn broer, regerend olympisch kampioen, ontbreekt momenteel in het olympische gezelschap van coach Gerard van Velde. Hij wist zich niet te plaatsen bij de NK afstanden die beslisten over de tickets voor de eerste reeks van wereldbekers.

Ronald Mulder reist met de jongelingen Kai Verbij en Dai Dai Ntab over de wereld. Volgende week zaterdag is vertrek naar Calgary, waar een week later een wereldbeker op het programma staat. De ploeg gaat laat, om in Nederland nog wat extra training te kunnen afwerken. 'En in Calgary is maar één race op de 500 meter', aldus Mulder. Zijn team reist wel door naar Salt Lake City voor wereldbeker nummer vier, waar veel andere Nederlandse schaatsers vanuit Canada terugreizen naar Europa.

Mulder: 'Ze hebben met maar één race de spanning van de 500, een climaxsport, weggegooid.'Beeld anp

Oneerlijke selectie

De selectie voor de drie Nederlandse 500-meterposities is een oneerlijke, vindt Mulders coach Van Velde. Hij zou graag zien dat iedere rijder een start binnen en buiten krijgt. Om zo de beste schaatsers in Korea te krijgen. Mulder onderschrijft die mening. 'Mee eens. Ik vind het nog steeds jammer dat de 500 meter op de Spelen naar één race is teruggebracht. We moeten het ermee doen, maar ze hebben de spanning van de 500, een climaxsport, daarmee weggegooid.'

Hij zelf gaf vrijdag al toe voordeel te hebben van een start in de buitenbaan. Dat bewees hij in zijn race tegen Hein Otterspeer, de nummer twee van een dag eerder. Na 200 meter kwam Mulder in diens rug, met het voordeel van windschaduw en prooiwerking. 'Ik dook bij Hein op de bagagedrager', sprak de winnaar. Zichzelf waarschuwend: 'Maar dan moet je technisch wel goed blijven schaatsen. Dat niet vergeten en op de punten terecht komen.'