Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gitarist AC/DC Malcolm Young (64) overleden

In 2014 werd bekend dat Young leed aan dementie. Hierna stopte de gitarist en oprichter van de band met optreden.

Gitarist Malcolm Young is op 64-jarige leeftijd overleden.
Gitarist Malcolm Young is op 64-jarige leeftijd overleden. YouTube

Malcolm Young, gitarist en een van de oprichters van hardrockband AC/DC, is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band zaterdag op zijn website. Wanneer de Australische muzikant overleden is, wordt niet vermeld.

In 2014 werd bekend dat Young leed aan dementie, waarna hij stopte met optreden. Zijn plaats in de band werd overgenomen door zijn neef Stevie Young.

Lees ook onze necrologie: Malcolm Young hakte AC/DC’s songs uit marmer

Drijvende kracht

Young richtte AC/DC in 1973 op samen met zijn jongere broer Angus. “Met een enorme toewijding en inzet was hij de drijvende kracht achter de band”, zo schrijft zijn broer Angus op de site van AC/DC.

De samenstelling van AC/DC veranderde over de jaren talloze keren. Er kwam zelfs een nieuwe zanger toen Bon Scott in 1980 plotseling overleed. Vorig jaar nog wijzigde de samenstelling van de band, toen bassist Cliff Williams besloot met pensioen te gaan. Toch bleef de hardrockband populair. Bekende hits zijn onder meer Highway to Hell, Thunderstruck en Whole Lotta Rosie.

Malcolm Young in 1979 met zijn band AC/DC: