Luister naar

Genderacties christenen – vóór en fel tegen

Nieuws
In Utrecht praten vijf christelijke organisaties vandaag over ‘genderfluïditeit, geloof en kerk’. Tegelijk loopt er in christelijke kring een handtekeningenactie tegen de ‘genderwaanzin’.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
zaterdag 18 november 2017 om 03:00
foutje SGP-fractie in Bunschoten

De SGP-fractie in Bunschoten riep deze week via sociale media op de petitie tegen ‘genderwaanzin’ te ondertekenen.

De plannen voor genderneutraal beleid die in het regeerakkoord worden ontvouwd, zijn iets ‘waar wij als SGP niet achter staan’, zegt secretaris Henk Heeringa in eerste instantie.

Daarop komt hij echter terug: dat de oproep via het SGP-account is verspreid, is een foutje, zegt Heeringa even later.

‘Iemand wilde hiertoe een oproep doen via zijn persoonlijke account, maar hij heeft het bericht per ongeluk uit naam van de SGP in Bunschoten verspreid’, legt Heeringa uit. ‘Dat had niet mogen gebeuren.’

Utrecht

Christelijk Nederland is het nog lang niet eens over hoe aangekeken moet worden tegen geslachtsverandering. In Utrecht beleggen vijf christelijke organisaties voor homo’s, biseksuelen en transgenders vandaag een bijeenkomst over ‘genderfluïditeit, geloof en kerk’. Tegelijk is een vanuit christelijke hoek gelanceerde petitie tegen ‘genderwaanzin’ in twee dagen tijd al enkele duizenden keren ­ondertekend.

De opstellers van de petitie hebben grote moeite met een passage in het regeerakkoord, waarin staat dat ‘onnodige geslachtsregistratie waar mogelijk wordt beperkt’. Ze verzoeken premier Mark Rutte (VVD) en D66-leider Alexander Pechtold – als vertegenwoordigers van de twee niet-christelijke coalitiepartijen – ‘het geslachtsonderscheid tussen man en vrouw niet te ontkennen’.

christelijke waarden

De petitie is afkomstig van CitizenGO, een burgerplatform dat met regelmaat petities op internet slingert. De petities richten zich bijvoorbeeld tegen overheidsbemoeienis op het gebied van seksuele voorlichting aan kinderen, tegen een ‘vulgaire Netflix-serie’ en tegen reclames van de overspelsite Second Love. Specifiek christelijk noemt CitizenGO zich niet. ‘Het is een organisatie die vanuit christelijke waarden denkt, maar die niet puur en alleen christelijk is’, legt woordvoerder Michiel Hemminga uit. ‘We argumenteren in onze petities niet zozeer op basis van de Bijbel, maar op basis van het algemeen belang.’

In de toelichtende tekst op de petitie over de ‘genderwaanzin’ kiest hij grote woorden: ‘ideologen en activisten’ zouden de zeer kleine groep van mensen met een ‘intersekse conditie’ voor het karretje spannen van de ‘genderideologie’. ‘Het gaat hier om het doordrijven van een radicale ideologische agenda, die draait om de absolute gelijkmaking van alle mensen en het opheffen van ieder onderscheid, over de ruggen van degenen voor wie men zegt op te komen.’ Dat zijn stevige woorden, beaamt Michiel Hemminga van het petitieplatform. ‘Maar ik sta er wel achter. Ik ben filosoof en denk door wat de uiterste consequenties zijn. Het is een schot voor de boeg, om mensen bewust te maken van de gevaarlijke ontwikkeling die nu op gang komt.’

Als voorbeeld noemt hij de Nederlandse Spoorwegen, die bij het omroepen het ‘dames en heren’ vervangen heeft door ‘beste reizigers’. ‘Mijn bezwaar is dat dit vanuit een ideologische motivatie is gedaan. Het onderscheid tussen man en vrouw wordt ontkend. Als deze beweging doorzet, heeft dat gevolgen voor opgroeiende kinderen, die nu al steeds minder leren zich vanzelfsprekend te identificeren met het geslacht dat zij bij hun geboorte hebben meegekregen.’

Hemminga heeft de indruk dat veel mensen zich nog geen standpunt gevormd hebben over genderproblematiek en ziet ook bij christenen de teneur dat je respect moet hebben voor mensen in een ‘intersekse conditie’. ‘Maar het gaat om de ideologie die hierachter zit, die tornt aan verschil tussen man en vrouw. De scheppingsorde is in het geding, want in de Bijbel staat “man en vrouw schiep hij hen”.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.