Luister naar

Een herfstwandeling op negenhonderd voet

Nieuws
Maakt de herfst somber? Niet als je over Nederland vliegt na de eerste nachtvorst. Fotograaf Raymond Rutting en verslaggever Bart Dirks maakten een rondje vanaf Lelystad. Het is koud, maar prachtig.
Bart Dirks redactie vk
zaterdag 18 november 2017 om 03:00
Bomen in de buurt van Lelystad.
Bomen in de buurt van Lelystad. Raymond Rutting

Het heeft vannacht gevroren en dus moet de propeller van de Cessna 172 Skyhawk eerst warmdraaien. Eenmaal in de lucht hebben alleen de inzittenden van het oranje vliegtuig nog last van de kou, telkens als fotograaf Raymond Rutting het raampje omhoog klapt om zijn telelens scherp te stellen. En dat gebeurt voortdurend, zo mooi is Nederland in dit jaargetijde.

En weg zijn we. Vanuit Lelystad via Urk naar de Marker Wadden, de nieuwe archipel in het Markermeer. Van boven af lijkt het alsof iemand gedachteloos kringen en lijnen heeft getrokken om ze na te bouwen van zand, klei en slib. Het natuur- en recreatiegebied is nog vol in ontwikkeling, maar de driemaster Abel Tasman heeft al met een groep nieuwsgierigen aangelegd in het tekentafellandschap.

Verder gaat het, over sloten en grasland. Windturbines draaien loom hun rondjes, tractors ploegen strakke voren in de klei, een boer kuilt veevoer in. Dan dringt de geur van lijnolie de Cessna binnen - onder ons ligt de linoleumfabriek van Krommenie. IJmuiden volgt, de Hoogovens - moeten we nog Tata Steel zeggen of al ThijssenKrupp? De rookpluimen lijken van watten gemaakt.

Maar we zoeken rust en ruimte. Daar is de zeekust. Een fietser ploetert langs de branding over het okerkleurige strand, de laaghangende zon tegemoet. De skyline van Den Haag, mooie stad achter de duinen, doemt op tussen nevel en wolk.

Het is november, dus de tijd gaat snel. Het gefilterde zonlicht raakt in lange banen kerktorens en koeien, bomen en boerderijen. Een zeilboot op het Veerse Meer. Zwanen en een fluisterboot in de Biesbosch. Een perceel met rode kool. Zonnepanelen op een schuur.

Optrekkende mist wordt lage bewolking. Nog een paar keer gooit Raymond Rutting het raampje open, het is inmiddels stervenskoud geworden op de achterbank van de Cessna. Het is nog net niet te heiig om de kleurenpracht van de Veluwe te vangen - groen, geel, oker, goud. Dan gaat de vitrage weer dicht.

Tijd om te landen in Lelystad, tijd om op te warmen. Het was een perfecte dag voor een herfstwandeling op negenhonderd voet. ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.