Luister naar

succesvol na je studie filosofie

Nieuws
Filosofie wordt nogal eens aangeduid als pretstudie. Niet zo gek, want dertien procent van de filosofiestudenten zit tien jaar na het behalen van het bachelordiploma werkloos thuis, bleek uit eerder onderzoek van Elsevier. Bij de gemiddelde academische opleiding is dat drie procent.
Arjan van der Linden
zaterdag 18 november 2017 om 03:00
succesvol na je studie filosofie
succesvol na je studie filosofie

Dat het ook anders kan, bewijzen vijf oud-filosofiestudenten in een interview met hetzelfde blad. Lisa Westerveld werd GroenLinks-Kamerlid en Thomas Widdershoven is grafisch ontwerper. Zij geven samen met de andere geïnterviewden aan dat de analytische vaardigheden die ze hebben meegekregen tijdens hun studie onmisbaar zijn bij het werk dat ze nu doen. ‘Ik werd niet aangenomen omdat ik Kants theorie kan uitleggen, wel omdat ik buiten kaders kan denken, problemen herken of juist zie dat iets toeval is, in plaats van dat er een causaal verband is’, zegt Nienke van Liempd, die werkzaam is bij een onderwijslogistieke organisatie, daarover in Elsevier. Opvallend is dat zij de enige geïnterviewde is die zich nog filosoof durft te noemen. De rest van de oud-studenten vindt hun functie te ver afstaan van de filosofische praktijk om die titel nog te mogen dragen.

Erg veel moeite lijken ze daar niet mee te hebben. Stuk voor stuk geven de oud-studenten aan achteraf geen spijt te hebben van hun keuze voor de studie filosofie.

niet behandelen is ook een optie

Een arts mag euthanasie plegen bij een patiënt, als ze samen tot de overtuiging zijn gekomen dat er in de situatie van de patiënt geen andere oplossing is. Dat is de strekking van de euthanasiewet.

Dat betekent dat ook de optie besproken moet worden om te stoppen met, of niet te beginnen aan behandelingen die de levensloop kunnen verlengen. Artsen realiseren zich vaak niet dat die optie er is, schrijft dr. Jan van der Meulen in Medisch Contact. Hij geeft drie voorbeelden van gevallen waarbij hij zelf heeft gezien dat die optie niet werd besproken met de patiënt. Ook schrijft hij dat hij veel euthanasieartsen gesproken heeft die niet doorhadden dat deze mogelijkheid altijd besproken moet worden met de patiënt. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat medicijnen vaak tot vlak voor het overlijden worden gegeven.

Al met al valt niet uit te sluiten dat er in de afgelopen jaren op een aantal patiënten euthanasie is toegepast die niet aan de wet voldeed. Een zorgelijke constatering, concludeert Medisch Contact.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).