Direct naar artikelinhoud

De 61-jarige Herman Oude Engberink dreigt zijn baan te verliezen als de Siemens fabriek in Hengelo sluit

Herman Oude Engberink, de 61-jarige werknemer van Siemens Hengelo, heeft hier 45 jaar gewerkt. 'Dit gaat heel snel en heel hard.'

Herman Oude Engberink: 'Niemand van ons begrijpt waarom dit juist ons overkomt.'Beeld Najib Nafid

'De laatste jaren draaien we zwarte cijfers en zijn onze klanten tevreden. Dat Siemens juist onze vestiging gaat sluiten, is niet eerlijk. Bij mij en mijn gezin is het nieuws hard aangekomen. Ik werk al 45 jaar op deze locatie. Dat is bij ons niet uniek, want ik heb zo'n twintig collega's die er net zo lang werken. Nu ben ik 61 en zal ik nog een paar jaar ergens anders aan de slag moeten. Het vinden van een nieuwe baan wordt ontzettend lastig, maar ik ga het wel proberen. Wat moet je anders? Huilen? Dat heeft geen zin.

'Er waren honderden werknemers bij de bijeenkomst in de Grolsch Veste. Niemand van ons begrijpt waarom dit juist ons overkomt, al legde de directie wel netjes uit wat de reden voor de sluiting is. De gasdivisie van Siemens moet krimpen en het is simpeler een kleine vestiging als die in Hengelo te sluiten dan een veel grotere als die in Duisburg. Het is een overlevingsstrategie. Dat maakt de klap voor ons niet minder hard.

'Zeventien jaar geleden dreigde Siemens deze vestiging ook al te sluiten. Toen zag men op tijd in dat in Hengelo een bedrijf staat waar je op kunt bouwen. En twee jaar geleden was de situatie ook onzeker, al was een sluiting niet zo dichtbij als nu.

'Dit gaat heel snel en heel hard. Dat maakt me boos, verdrietig, hoe je het ook noemen wilt. Het enige waar ik blij mee ben, is dat ik niet meteen op straat sta.

'De directie van onze vestiging zegt alsnog een opening te zoeken. Misschien kunnen er toch wat mensen in Hengelo blijven werken of kunnen sommige werknemers bij een andere vestiging aan de slag. Voor mij is dat geen optie. Duisburg is een uur rijden en de taal is een probleem. Ik dacht hier tot mijn pensioen te kunnen blijven. Graag had ik zelf afscheid genomen van Siemens. Nu gebeurt het andersom.'

Siemens wil fabriek in Hengelo sluiten, vakbonden en burgemeester in opstand
De Siemens-fabriek in Hengelo gaat waarschijnlijk in 2020 dicht. Dat heeft de directie van het concern het personeel vrijdagochtend medegedeeld. De vakbonden en de burgemeester van Hengelo zeiden onmiddellijk dat ze de voorgenomen sluiting willen aanvechten, om de circa 600 banen bij de gasturbine- en compressorfabriek te redden.

Waarom moet de Siemens-fabriek in Hengelo sluiten?
Voor gasturbines is er nauwelijks nog een markt, zegt Siemens. Wat de energietransitie heet, de opkomst van zon en wind, zal ook elders banen kosten.