Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Sagan strijdt tot laatste snik voor schadevergoeding

► Tour de France, 4 juli 2017. Sagan raakt Cavendish met de elleboog, de Brit valt.Beeld TDW

Peter Sagan en zijn Bora-team leggen zich nog steeds niet neer bij de uitsluiting uit de Tour de France. Op 5 december brengen ze hun zaak naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne. Krijgen renner en ploeg gelijk, dan ligt de weg open voor een schadevergoeding.

Drievoudig wereldkampioen Peter Sagan (27) werd uit de Tour gezet na afloop van de vierde etappe met aankomst in Vittel. Sagan kreeg de schuld voor een valpartij in volle sprint, waarin Mark Cavendish het belangrijkste slachtoffer werd. Volgens juryvoorzitter Philippe Mariën gebruikte Sagan zijn ellebogen om Cavendish opzettelijk ten val te brengen. De UCI-jury besliste om hem naar huis te sturen en dat was niet meer gebeurd sinds Mark Renshaw in de Tour van 2010 in volle sprint een paar kopstoten gaf aan Julian Dean.

De wereldkampioen en Bora-Hansgrohe waren het op dinsdagavond 4 juli niet eens met die lezing van de feiten en dat zijn ze vandaag nog altijd niet. Op woensdagochtend, daags na de schorsing, tekende Bora al beroep aan bij het TAS.

"De ploeg gaat niet akkoord met deze beslissing. Peter bleef op zijn lijn en kon Cavendish niet zien aan zijn rechterzijde. De ploeg vraagt dat het resultaat van Sagan in rit 4 opnieuw wordt opgenomen (in de uitslag, MG)", zo luidde het op de website van het team. Enkele uren later besliste het Internationaal Sporttribunaal om de beslissing van de jury te handhaven. Sagan was gediskwalificeerd en dat bleef zo.

Maar daar laten Sagan en Bora het dus niet bij. Op 5 december, vijf maanden na de feiten, wordt de zaak ten gronde behandeld bij het TAS. Dat is rijkelijk laat, maar dat geeft niet, vinden ze bij Bora. "Dit maakt deel uit van een lopende procedure. We zijn meteen in beroep gegaan tegen de uitsluiting en ons standpunt is sindsdien niet veranderd", zegt perswoordvoerder Ralph Scherzer. "Het is onze schuld niet dat de zaak nu pas wordt behandeld."

Peter Sagan.Beeld REUTERS

Stress bij UCI

Bora had de zaak kunnen laten vallen, maar dat willen ze niet. Scherzer: "We zijn van oordeel dat de jury een verkeerde beslissing heeft genomen. Het is onze taak om onze renners te verdedigen." Dat gebeurt dus op 5 december, wanneer de verschillende partijen - Bora en internationale wielerunie UCI - zullen worden gehoord. Een uitspraak moet pas later worden verwacht.

Valt er nog iets te winnen met deze zaak? Het TAS kan de uitsluiting handhaven en dan is de kous af. Of het kan de UCI-jury in het ongelijk stellen. En wat gebeurt er dan? "Daar hebben we nog niet over nagedacht. We wachten de uitspraak af en dan zien we verder", zegt Scherzer.

Als het TAS de beslissing van de jury terugfluit, staat de deur open voor een schadevergoeding. Dat zegt advocaat Johnny Maeschalck. "De Tour is voorbij, een herstel in natura is niet meer mogelijk. Een schadevergoeding is het enige wat Bora dan nog kan vragen." In dat geval moet niet Tour-organisator ASO, maar de UCI zich zorgen maken.