Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Voor het eerst sinds 1958 geen WK voor Italië

Ongeloof en verdriet bij de Italianen na afloop van het gelijkspel tegen Zweden.Beeld REUTERS

Italië zal er in de zomer van 2018 voor het eerst sinds 1958 niet bij zijn op de eindronde van een wereldkampioenschap voetbal.

De viervoudige wereldkampioen (1934, 1938, 1982, 2006) kwam maandag in Milaan in de terugwedstrijd van zijn barrageduel tegen Zweden niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Zweden had vrijdag de heenwedstrijd met 1-0 gewonnen. Het was Jakob Johansson die Zweden in Solna (Stockholm) na een uur de kwalificatie bezorgde. Voor Zweden wordt het de twaalfde WK-eindronde, de eerste sinds 2006. Italië was er slechts twee keer eerder niet bij: in 1930 in Uruguay en in 1958 in Zweden.

Italië was de betere ploeg voor een fanatiek publiek in San Siro, zonder echt goed te voetballen. Maar het elftal van bondscoach Giampiero Ventura koppelde het vele balbezit eigenlijk alleen in de slotfase van de eerste helft aan doelrijpe kansen. Eerst kraakte de Zweedse doelman Robin Olsen een schot van Ciro Immobile, zodat verdediger Andreas Granqvist vlak voor de doellijn redding kon brengen. Vervolgens keerde Olsen met een fraaie reflex een inzet van Alessandro Florenzi.

Zweden beperkte zich vooral tot verdedigen maar dacht in de openingsfase tot twee keer toe recht op een penalty te hebben. Matteo Darmian stond in zijn eigen strafschopgebied toen hij de bal op een hand kreeg. Even later floot de Spaanse scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz ook niet toen Andrea Barzagli het speeltuig met een arm beroerde. De arbiter had ogen tekort tijdens het passioneel voetbalgevecht met veel overtredingen. Hij trok acht gele kaarten, waarvan vier in het eerste half uur.

'We hebben voor het hele land gefaald'
Gianluigi Buffon

Zweden dacht niet alleen recht te hebben op twee strafschoppen te hebben. De formatie van bondscoach Jan Andersson verloor in de negentiende minuut ook Jakob Johansson. De maker van het enige doelpunt afgelopen vrijdag in Solna (1-0) moest met een ogenschijnlijk zware knieblessure van het veld. Ook in de tweede helft domineerde Italië, zonder dat het veel doelkansen kreeg. Florenzi was nog het dichtst bij een doelpunt maar schoot rakelings naast. In blessuretijd claimde de thuisploeg nog vergeefs een strafschop toen Granqvist hands maakte.

Veel spelers van Italië barstten in snikken uit na het laatste fluitsignaal, onder hen ook Gianluigi Buffon. De 39-jarige doelman nam na het gelijkspel tegen Zweden na 175 interlands en met heel veel verdriet afscheid van de nationale ploeg. "We hebben voor het hele land gefaald. Het is niet zo dat we Zweden hebben onderschat. Maar we misten wel de scherpte om te scoren. Ik wens jonge doelmannen als Gianluigi Donnarumma en Mattia Perin veel succes. Ik hoop dat ze me niet gaan teleurstellen."