Direct naar artikelinhoud
Tennis

David Goffin verslaat 's werelds nummer een Rafael Nadal

David Goffin.Beeld EPA

David Goffin (ATP-8) is maandagavond in de O2 Arena in Londen met een prestigieuze zege aan zijn eerste ATP World Tour Finals begonnen. De 26-jarige Luikenaar versloeg 's werelds nummer een Rafael Nadal in 2 uur en 37 minuten met 7-6 (7/5), 6-7 (4/7) en 6-4.

Goffin had het eerder kunnen afmaken, maar verkwanselde in de tweede set vier matchpunten. In de eerste leek hij het ook al uit handen te gaan geven. Bij een 6-5 voorsprong, mocht hij voor die set serveren. Nadal dwong echter nog een tiebreak af en kwam daarin 0-2 voor. Goffin werkte die achterstand weg door vijf van de zes volgende punten te winnen en haalde de set alsnog binnen. 

In de tweede set kon Goffin het bij 5-3 opnieuw op de eigen opslag gaan afmaken, maar weer knokte Nadal zich terug en deze keer trok de nummer een van de wereld in de tiebreak wel aan het langste eind. Goffin was niet aangedaan door het setverlies. Hij bleef goed tennissen en kwam twee breaks voor: 4-1. Nadal kon nog één keer terugbreken, maar dat was dan meteen ook zijn laatste wapenfeit. De vijfde matchbal werd door Goffin wel benut, waarna hij één van de mooiste zeges in zijn carrière mocht gaan vieren.

David Goffin.Beeld EPA

"Dit was tot het allerlaatste punt een zware strijd", reageert David Goffin (ATP-8). "Nadal is een echte vechter, mentaal is hij één van de sterkste spelers in het circuit. Ik ben blij dat ik eindelijk een manier gevonden heb om hem te verslaan en dat dat net hier op de Finals gebeurt, maakt het nog specialer. Van de sfeer hier in de O2 Arena heb ik echt genoten en ik kijk er al naar uit om hier over twee dagen weer te staan."

"Eerlijk, het was echt wel moeilijk om mezelf weer op te laden na het verlies van de tweede set. Ik weet niet hoe ik er toch in geslaagd ben. Vier matchballen kon ik in die tweede set niet benutten. Maar ik had mezelf eigenlijk niets te verwijten. 'Rafa' sloeg alleen maar winners en werkte ze zo weg. Het was zijn verdienste, niet mijn fout. Ik heb mezelf voorgehouden dat ik goed bezig was en op dezelfde manier moest doorgaan en ben voor elk punt blijven gaan. Ik ben heel fier dat ik de eerste Belg ben op de Finals en het doet me deugd al die Belgische vlaggen in de tribunes te zien. Maar hier eindigt het niet, ik ga er alles aan doen om hier tot het einde een goed figuur te blijven slaan."

'Hier eindigt het niet, ik ga er alles aan doen om hier tot het einde een goed figuur te blijven slaan'
David Goffin

Forfait

Nadal beleefde geen ideale voorbereiding op de ATP Finals, die hij nog nooit won. Hij moest afgelopen week herstellen van een knieblessure, die hem in de slotfase van de wedstrijd opnieuw een beetje parten leek te spelen. De 31-jarige Spanjaard serveerde bijzonder matig en ging ook steeds slechter bewegen.

"Ik wist dat het moeilijk ging zijn. Ik heb enorm veel moeite gedaan en er alles aan gedaan om te kunnen spelen, maar ik ben er duidelijk nog niet toe in staat", aldus Nadal. "Eerlijk gezegd is het een mirakel dat ik Goffin nog tot een derde set heb kunnen dwingen."

Nadal haalde naar eigen zeggen "niet veel plezier" uit de wedstrijd van maandag. "Het probleem is de pijn", klinkt het. "Ik heb te veel pijn en het lukt mij niet om genoeg kracht in mijn slagen te krijgen om normaal te spelen", aldus de Spanjaard, die na afloop van de wedstrijd het einde van zijn seizoen aankondigde. "Ik denk dat ik een beter einde had verdiend van mijn seizoen, maar het is nu eenmaal zo. Ik ben tot het uiterste gegaan, wetende dat het mijn laatste wedstrijd van het seizoen zou zijn. Zelfs als ik had gewonnen, zou ik mezelf hebben teruggetrokken."

Rafael Nadal.Beeld AFP

Na afloop van de wedstrijd liet Nadal weten dat hij forfait geeft voor de rest van het toernooi. Hij hoopt zich nu te kunnen klaarstomen voor het begin van volgend seizoen. De Spanjaard Pablo Carreno Busta (ATP-10) neemt als eerste reserve zijn plaats in.

Woensdag neemt Goffin het in zijn tweede wedstrijd op tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP-6). Die won maandag ook zijn openingsmatch: 6-3, 5-7 en 7-5 tegen de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-4).