De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Hewitt maakt einde
aan hype rond Roddick

door Jon Visbeen

   
 

NEW YORK - Hoe meer de elementen tegen hem zijn, des te prettiger steekt Lleyton Hewitt in zijn vel. De pas twintigjarige Australische gifkikker lijkt al een eeuwigheid mee te lopen in het mannencircuit. Vaak werd zijn naam al te berde gebracht, omdat hij én op zeer jeugdige leeftijd van zich deed spreken (vijftien) én omdat de vriend van Kim Clijsters de statistieken van andere waarden voorzag én vooral ook omdat hij controversieel en doortastend te werk gaat. Hewitt completeerde bij de US Open het kwartet halve finalisten en daar rouwde heel Amerika om. Hij deed dat namelijk door het nieuwe troeteldier van het Amerikaanse tennis, Andy Roddick, in een gruwelijke vijfsetter te verslaan: 6-7, 6-3, 6-4, 3-6, 6-4.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Lleyton Hewitt (Foto: AFP)
Daarmee voorkwam Hewitt de mogelijkheid van een 'All American'-final op Flushing Meadows. Vervelender voor het thuispubliek is dat alleen nog een totaal-Russische finale tot de mogelijkheden behoort. Vooral voor tv-gigant CBS, die de rechten voor het slotweekeinde voor zich opeiste. Een suggestie aan de televisiemakers zou kunnen zijn om morgen dan maar een herhaling van het droomduel tussen Pete Sampras en Andre Agassi af te draaien, willen de kijkcijfers nog enigszins worden opgekrikt. Zover zal het niet komen, hoewel de organisatoren gek genoeg zijn om een grandslamtoernooi van zijn tradities te beroven.

Zij hadden zelfs verzonnen dat de vrouwenfinale, vanavond New York-tijd 20.00 uur, 'opgeleukt' moest worden met een exhibitie tussen een grijze en minder grijze ster uit het verleden. De nog altijd mateloos populaire John McEnroe zou het in een showpartijtje opnemen tegen Boris Becker. Zij zouden strijden om de zogeheten 'Heineken Challenge' en voor de winnaar zou een slordig bedragje klaar liggen van 100.000 dollar (250.000 gulden). Een som, die vooral Becker wel kan gebruiken na zijn op zijn zachtst gezegd ongelukkige escapades in zijn privé-leven.

Gelukkig voor het vrouwentennis en het grandslamtoernooi meldde de Duitse superster van weleer zich af wegens een voetblessure. Het duel om des keizers baard zou afbreuk hebben gedaan aan de status van een grandslamevenement en aan het vrouwentennis, dat in de aandacht had moeten delen met een nietszeggend onderonsje tussen vedetten op vergevorderde leeftijd.

Becker en McEnroe zijn inderdaad fenomenen uit een grijs verleden; Sampras en Agassi regeren momenteel nog steeds de tenniswereld. Maar het zal niet lang meer duren of jongens als Hewitt en Roddick nemen het heft in handen. De kwartfinale tijdens de US Open 2001 was daar een bewijs van. Beiden staan als dolle stieren te maaien van de baseline en beschikken over vernietigende slagen. Allebei beschikken zij over een onstuimig karakter en tonen zij in alle facetten hun emoties op de baan. Ach, je bent jong en je bent wild en je wilt een heleboel. Eerder in het toernooi schold Hewitt in zijn partij tegen de donkere Amerikaan James Blake een lijnrechter de huid vol. De man, eveneens met een donkere huidskleur, betrapte de Australische terriër tot twee keer toe op voetfout. Hewitt vond dat de man heulde met de vijand en wilde hem laten verwijderen. Het incident liep met een sisser af, omdat Hewitt later openlijk zijn excuses aanbood aan zijn tegenstander, maar de affaire geeft nog eens aan dat de felle 'Aussie' alle middelen aangrijpt om de winst veilig te stellen.

Dat hem dat niet de populariteitsprijs oplevert, zal Hewitt worst zijn. Tegen Roddick werd hij geregeld uitgejouwd. Op alle mogelijke manieren trachtte het fanatieke Amerikaanse publiek hem uit de concentratie te halen. Maar Hewitt bleef fier overeind en dwong een duel af tegen Yevgeni Kafelnikov. "Die mensen staan in hun recht. Als ik Amerikaan was en ik ging naar Roddick kijken, zou ik hem zo hartstochtelijk mogelijk ondersteunen. Ik heb daar geen moeite mee", aldus de man, die zijn beste grandslamresultaat van vorig jaar evenaarde.

Aan hem en Pete Sampras (tegen Marat Safin) de schone taak een totaal-Russische finale te voorkomen. Dat zal niet eenvoudig zijn. Want dat alle liefs uit Moskou komt, doet allang geen opgeld meer.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.