-

Waarom openen Android-users pushberichten vaker dan iOS-users?

Hogere click-through-rates (CTR) bij je Androidgebruikers dan op iOS; Hoe kan dat? Na onderzoek blijkt er een significant verschil te zijn tussen de engagementcijfers van Android en die van iOS-gebruikers.

Na een uitgebreide studie van notificaties die via de Plot Projects plug-in in 2016 naar users over de hele wereld verstuurd zijn (users in alle doelgroepen en allerlei industrieën), kwamen we erachter dat dat dat verschil groot is.

Uiteindelijk komt het door de verschillen in de manier waarop iOS en Android de pushberichten aan de gebruiker toont. Ook spelen verschillen tussen de daarmee samenhangende workflows in de interface van beide platforms een rol.

De 3 belangrijkste redenen die voor verschillende CTRs zorgen tussen Android en iOS:

1. Android Notifications blijven in de linker bovenhoek zichtbaar

Op Android komen push notifications veel duidelijker naar voren. De icoontjes blijven in de linkerbovenhoek staan zolang de pushberichten niet zijn aangeklikt of gedeletet. iOS daarentegen herinnert je slechts één keer aan je notificaties en daarna worden ze verborgen in het notification center. Je zult alleen de notificaties kunnen zien en bewerken als je zelf het Berichtencentrum oproept door naar beneden te swipen.

2. Notifications zijn bij Android duidelijker aanwezig op het beginscherm.

Notifications blijven bij Android standaard zichtbaar op het beginscherm. Je moet ze actief handmatig verwijderen om er vanaf te komen. Op iOS worden alle notifications automatisch opgeruimd zodra de telefoon ontgrendeld wordt, wat de neiging tot doorklikken verkleint.

Dat de inrichting en werking van het beginscherm invloed heeft op de lagere CTR bij iOS, wordt bovendien verder versterkt als we ook de invoering van de vingerafdruk sensor in ons onderzoek betrekken. Deze feature werd gelanceerd op de iPhone 5S en Samsung heeft het ook ingevoerd bij

de Galaxy S6 en latere modellen. Hoe makkelijker en sneller je je telefoon kan ontgrendelen, hoe minder tijd je besteed aan je beginscherm en dus je notificaties .

In onze studie naar invloedsfactoren op click-through-rates ontdekten we dat gebruikers die geen vingerafdruk ontgrendeling hebben, de push berichten een CTR hebben die 1.3% hoger ligt dan bij gebruikers die dat wel hebben.

3. De inrichting van het Control Center op iOS

iOS gebruikers hebben een extra manier om hun settings voor wifi, blue tooth en andere veelgebruikte shortcuts te veranderen; ook wel het Bedieningspaneel (of Control Center) genoemd. Hierin zie je echt er niet je push meldingen terug. Bij Android zitten die settings geïntegreerd in het Berichtencentrum. Androidgebruikers worden daardoor ook geconfronteerd met hun notificaties als zij bijvoorbeeld hun wifi setting aan wilden passen. Deze extra exposure van de push meldingen leidt vanzelfsprekend tot kans op een hogere CTR.

‘Succes’ gelijk bij iOS en Android

Hoewel Android de grote winnaar is wat betreft werkelijk klikgedrag in pushnotificaties, is het te kort door de bocht om te concluderen dat campagnes op Android ook werkelijk succesvoller zijn dan op iOS. Het Berichtencentrum dat je opent door naar beneden te swipen, was in eerste instantie gelanceerd op Android. In 2011, op iOS 5, kwam Apple met een feature die daar erg op leek (zelfs zo erg, dat Samsung Apple voor de rechter sleepte).

Beide notification centers zijn sinds die tijd verder ontwikkeld onder andere door het toevoegen van nieuwe iconen, plaatjes en buttons. In iOS 10 heeft Apple een duidelijke poging gedaan user engagement rates te laten stijgen door een verbeterd notification center.

Mobile Marketing platformen UrbanAirship en Appboy werden zich bewust van het feit dat er meer is dan alleen CTR en dat de hogere CTR bij Androidgebruikers niet per se betekent dat campagnes ook succesvoller zijn dan bij iOS users. Zij hebben dit verder onderzocht en hebben op basis van hun onderzoek een manier ontwikkeld om te meten wat de kans is dat een gebruiker een app opent nadat een pushbericht van die app is ontvangen; ongeacht of er op het bericht zelf wordt geklikt of niet. We noemen dit een ‘influenced open’. Deze influenced open kan natuurlijk niet buiten beschouwing gelaten worden bij het beoordelen van het succes van een campagne. Interessant is dat Appboy concludeerde dat wanneer je deze opens in de CTR meeneemt, de engagement rates op iOS en Android toch nagenoeg gelijk blijken!

Hoe vergroot je wel het succes van je campagne?

Wij waren heel blij toen we erachter waren wat het verschil verklaart tussen de CTR van iOS- en Androidgebruikers. Het mysterie was ontrafeld! Echter, wat we natuurlijk gehoopt hadden was dat er een conclusie te trekken zou zijn geweest die je kunt gebruiken om je campagnes succesvoller te maken. En dat was dus niet zo.

Wil je nu werkelijk hogere CTR rates behalen? Dan is het interessant eens te kijken naar geavanceerde segmentatie of geopushes; pushberichten gebaseerd op de locatie van de individuele user.

Bovenstaande grafiek toont de gemiddelde app open rate naar aanleiding van een klik in een pushbericht. Het openen van een app zonder dat dat gerelateerd was aan een klik op een pushbericht is hierin niet meegenomen..

Leanplum, appboy en Tapjoy staan bekend om hun uitstekende mogelijkheden om op gebruikersdata van apps te segmenteren en zo alleen relevante berichten te versturen naar gebruikers. Meer generieke pushservices die alle appgebruikers op hetzelfde moment hetzelfde bericht sturen, bereiken duidelijk lagere CTR’s.

Targeting gebaseerd op de locatie van de gebruiker (met behulp van geofencing en beacons ) brengt ook veel voordeel door de hogere relevantie die de berichten hebben voor de gebruiker. De toevoeging van de aspecten locatie en tijd zorgen ervoor dat de berichten nuttiger en interessanter

zijn voor de gebruiker wat vanzelfsprekend leidt tot een hogere CTR. Bij onze klanten die onze Geo push notificationtechnologie gebruiken, is een constant hogere engagement rate te zien bij pushberichten gebaseerd op locatie dan bij generieke push berichten; zowel op Android als iOS.

De ouderwetse manier van spray-and-pray marketing kan echt niet meer. Je gebruikers rekenen je er direct op af. Apps die te generieke berichten sturen worden snel gezien als spammers en van telefoons verwijderd. Engagement door relevante én interessante push berichten te sturen is steeds belangrijker. En sommige experts gaan zelfs al verder en vinden dat het eigenlijk zelfs alleen nog gaat om: “location, location, location”!

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond