Direct naar artikelinhoud

Vijf illegale taxi's aangehouden in Amsterdam

Bij een controle in Amsterdam zijn zaterdagnacht vijf snorders aangehouden door Inspectie en Transport (ILT) en de politie.

Vijf snorders kregen proces-verbaal vanwege het ontbreken van papierenBeeld Marc Driessen

De vijf kregen een proces-verbaal, omdat ze niet de juiste papieren in bezit hadden. De boete kan oplopen tot maximaal 4300 euro.

Ook heeft de inspectie hen een last onder dwangsom (LOD) opgelegd, wat betekent dat zij een bedrag van 10.000 euro moeten betalen als ze nog een keer worden betrapt. 

De ILT meldt dat een ritje met een snorder voor passagiers gevaarlijk kan zijn. Er is een kans dat de chauffeur helemaal geen rijbewijs heeft of dat de auto al tijden geen APK heeft gehad. Een ander nadeel is dat de passagier achteraf bij een onprettige rit geen klacht kan indienen, omdat de snorder niet geregistreerd staat.

Zestien acties
Passagiers kunnen snorders aan een aantal kenmerken herkennen. Zo hebben ze geen chauffeurkaart, boordcomputer of blauw kenteken op hun auto. En meestal bieden deze illegale chauffeurs de taxiritten goedkoper aan dan hun legale 'collega's'.

Landelijk hebben de ILT en de politie dit jaar zestien acties uitgevoerd, waarvan acht in Amsterdam. Bij deze acties pakten ze 37 snorders op, waarvan 22 in Amsterdam. De politie controleert ook zonder ILT op illegale chauffeurs. 

Lees ook: Snorders overspoelen de Amsterdamse taximarkt

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.