Direct naar artikelinhoud

OM: uitvoering straf Saban B. is aan Turkije

Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat vrouwenhandelaar Saban B., die volgens Der Spiegel vanuit Turkije een netwerk van callcenters zou leiden, wordt vastgezet door Turkije.

Saban B.Beeld anp

Officier van justitie Warner ten Kate zei maandag tegen de NOS dat het aan de Turkse autoriteiten is om uitvoering te geven aan de straf. "De contacten met justitie in Turkije zijn uitstekend. Ze hebben altijd goed meegewerkt. Het is nu aan de Turkse autoriteiten om uitvoering aan de straf te geven."

Het is Ten Kate niet duidelijk of B. nu wel of niet vastzit, die vraag is aan de autoriteiten gesteld. "We wachten het antwoord even af."

Bij verstek veroordeeld
Het Duitse tijdschrift Der Spiegel onthulde maandag dat de in Nederland veroordeelde vrouwenhandelaar B. nog steeds vrij rondloopt.

De gewelddadige Amsterdamse pooier werd in 2010 door het hof in Arnhem bij verstek veroordeeld. Hij was toen al ontsnapt naar Turkije toen hij een week verlof had gekregen wegens de geboorte van zijn kind. Omdat de Turken geen staatsburgers uitleveren, heeft Nederland zich daarna ingezet om hem in Turkije achter de tralies te krijgen.

Een Turkse rechter bepaalde vorig jaar dat B. zijn in Nederland verdiende straf in Turkije moet uitzitten.

Lees terug: Saban Baran, gewelddadige vrouwenhandelaar met een luizenleventje