Direct naar artikelinhoud

Op nog maar de helft van de e-bikes zit een 65-plusser

Wat begon als een fiets voor de oudere medemens, groeit hoe langer hoe meer uit tot een vervoermiddel voor (bijna) alle leeftijden. Het gebruik van e-bikes door mensen onder de 65 jaar neemt toe.

De gemiddelde leeftijd van berijders van e-bikes wordt steeds lagerBeeld ANP

Dat blijkt uit nieuwste cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), gepubliceerd in het rapport Mobiliteitsbeeld 2017.

Tussen 2013 en 2016 was er sprake een verjonging in het gebruik van de e-fiets. Volwassenen jonger dan 65 jaar leggen een steeds groter deel van de e-fietskilometers af.

Het gebruik van de e-fiets nam tussen 2013 en 2016 onder 12- tot 50-jarigen toe van 16 tot 19 procent van de e-fietskilometers, onder 50- tot 65-jarigen steeg het aandeel van 30 tot 35 procent van alle e-fietskilometers.

Supersnel
Het gebruik van de supersnelle elektrische fietsen, de pedelecs, die vrij gemakkelijk een snelheid kunnen bereiken van 45 kilometer per uur, zorgt in Amsterdam soms voor gevaarlijke verkeerssituaties. Dit jaar mogen dergelijke fietsen niet langer op het fietspad en berijders moeten een helm dragen.

In 2016 maakten Nederlanders in totaal 400 miljoen verplaatsingen op de e-fiets waarbij bijna 2 miljard kilometers werden overbrugd. In totaal leggen personen van 12 jaar en ouder 16 procent van alle fietskilometers af op een e-fiets.

Vrouwen
Vrouwen gebruiken de e-fiets vaker dan mannen: vrouwen maken op jaarbasis ongeveer 260 miljoen e-fietsverplaatsingen, mannen gaan 140 miljoen keer met de e-fiets op pad.

Per verplaatsing wordt met de e-fiets gemiddeld bijna 5 kilometer afgelegd. Daarmee is de actieradius van de e-fiets een derde groter dan die van de 'gewone' fiets (gemiddeld 3,5 kilometer per verplaatsing).

Lees ook: Elektrische fietsen hebben nog geen goede plek op de weg