Direct naar artikelinhoud

Cryptogoudkoorts: dit gezin zet alles in op de bitcoin

Wereldnieuws: het Limburgse gezin dat alles inzet op de bitcoin.

Didi: 'Ik zie het als een stap dichter bij de natuur.' Romaine: 'Ik kan altijd nog ergens gaan poetsen.'

Voor de ingang van de camping wacht Didi Taihuttu (39) me op. De man die bijna alle bezittingen van zijn gezin verkocht om vol in te zetten op de bitcoin, wijst om zich heen. Naar de bomen die oranje oplichten in het scherpe herfstlicht. Naar het fonkelende meer een eindje verderop. 'Wij krijgen vaak te horen: jullie zetten een stap terug. Maar ik zie het als een stap dichter bij de natuur.'

De naam Taihuttu ging de afgelopen weken de wereld over. De Dutch family die alles op de bitcoin zet. Ze verkochten hun huis in Venlo, hun auto, motor en het overgrote deel van hun spullen. Elke vrijgekomen euro gaat naar de cryptomunt die, verwacht Didi, in 2020 in waarde zal zijn verviervoudigd. Noem het de nieuwe goudkoorts, noem het een monetaire revolutie. Didi gelooft in de bitcoin.

Nu wonen ze met z'n vijven in een chaletje op een camping in het nabijgelegen Horst aan de Maas. Van meer dan 200 naar 50 vierkante meter. Van vier slaapkamers naar twee, zonder deuren. Dochters Joli (12), Juna (10) en Jessa (7) delen een driedubbel stapelbed. 'In ons oude huis had ik een eigen kamer', zegt Juna een beetje weemoedig. Ze zit samen met haar ouders en jongere zusje aan de tuintafel voor hun vakantiehuisje, nog wat verdwaasd van alle media-aandacht.

Het gezin verkocht hun huis in Venlo, hun auto, motor en het overgrote deel van hun spullen

Wat begon met Omroep Venlo werd al snel een stukje op zakensite Business Insider en een item op de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Morgen komt de Duitse televisie. Ze zijn al benaderd door documentairemakers uit New York en Londen, en de NOS wilde ook langskomen. 'We dachten eerst: hebben we iets geks gezegd of zo?', zegt moeder Romaine (39). 'Blijkbaar vinden mensen dit interessant.'

Didi heeft lange zwarte haren en felblauwe ogen. Hij draagt een T-shirt met zijn wortels erop: Moluccans. De bitcoin is in hun leven gekomen, zo ziet hij dat. Ze waren eerder dit jaar met het hele gezin op wereldreis. Het mocht niet van de leerplichtambtenaar, maar waar zouden hun dochters meer leren dan in de wijde wereld?

Op Bali ontmoette Didi een Zuid-Afrikaanse beurshandelaar die al zijn geld in bitcoins had gestoken. Daarna kwam hij meer reizigers tegen die ook in de 'coin' zaten. Toeval kon je het eigenlijk niet noemen. Ondertussen bleef de waarde maar stijgen: van 400 dollar per munt naar meer dan 4.000 dollar, in een paar jaar tijd.

We zijn niet gek. We weten dat het mis kan gaan. Je kunt ook onder een vrachtwagen komen

Didi is een ondernemer, hij had lang een goedlopend ict-bedrijf. Toen ze in augustus terugkwamen in Nederland wist hij het zeker: deze kans mochten ze niet missen. Alles moest wijken voor de cryptomunt. De quad van Joli, veel speelgoed van Juna, bijna alle poppen van Jessa, vier gitaren van Didi, veertig paar schoenen van Romaine - iedereen bracht offers. 'Toch wel een beetje jammer', zegt Juna. 'Juist leuk zo'n gezellig huisje', vindt Jessa. 'Eigenlijk alleen maar fijn', zegt Romaine, want op reis waren ze ook in minimalisme gaan geloven.

Nu bezitten ze voor enkele tonnen aan bitcoins en andere cryptomunten. Over een paar jaar hopen ze multimiljonair te zijn. Experts noemen het een zeer onverstandige belegging. 'Ik zou het met mijn eigen gezin nooit doen', zegt de Tilburgse hoogleraar financiƫlemarktinfrastructuren Ron Berndsen als ik hem over de Taihuttu's vertel. Ja, de waarde kan stijgen. Maar de kans is net zo groot dat er sprake is van een zeepbel. 'Als je van gokken houdt, kun je ook naar het casino.'

De Taihuttu's maken zich niet druk. 'We zijn niet gek', zegt Didi. 'We weten dat het mis kan gaan.' Het loopt zoals het loopt. Desnoods beginnen ze opnieuw. Didi: 'Je kunt ook onder een vrachtwagen komen.' Romaine: 'Ik kan altijd nog ergens gaan poetsen.' Bovendien: op een spaarrekening is je geld ook niet veilig. Banken kunnen zomaar omvallen. 'Denk maar aan Dirk Scheringa. Denk maar aan Griekenland.'

Jessa, Romaine, Joli, Juna en Didi (v.l.n.r.) wonen nu op de camping.

Didi schat de kans dat zijn familie alles kwijtraakt op 20 procent. De kans dat er in Nederland een bank omvalt is volgens hem even groot. Het is gokken, inderdaad, en de Taihuttu's gokken op het nieuwe goud. 'Weet je waar de waarde van goud op gebaseerd is? Op geloof.'

Ze gokken ook namens hun dochters. Wat als zij straks willen studeren en het geld ontbreekt? Didi en Romaine halen hun schouders op. 'Dan gaan ze toch naar een land waar studeren wel gratis is?', oppert Didi. 'Misschien worden ze wel ontdekt omdat we op televisie zijn geweest.' Je kunt de toekomst niet voorspellen.

'Ik begrijp al je vragen wel', zegt Didi als we door de lommerrijke laantjes teruglopen naar de ingang van de camping. 'Vroeger wilde ik ook altijd alles onder controle houden.'

Reageren? kaya.bouma@ volkskrant.nl

Didi schat de kans dat zijn familie alles kwijtraakt op 20 procent

Bitcoin, ethereum en blockchain: duik in de wereld van de cryptomunt

De bitcoin heeft het brede publiek bereikt. De koers van de oudste virtuele munt stijgt immers maar door - al kan hij ook zomaar ineenstorten (+).

Geld nodig als bedrijf? Je kunt naar de beurs, maar een eigen virtuele munt uitgeven is een stuk makkelijker.

Koers bitcoin-broertje ethereum steeg met 4.500 procent: moet ik daar al mijn spaargeld in stoppen? Zes vragen over ethereum (+).

Bitcoin maakt cybercriminaliteit makkelijker, bevestigt 'WannaCry'. Jan Rooduijn vraagt zich af: wat zijn eigenlijk de voordelen?

In plaats van de bitcoin af te doen als 'crimineel speeltje' kunnen we beter bekijken wat de bitcoin voor de samenleving kan betekenen, zegt bitcoin-idealist Rudolf Brugman.

De virtuele munt bitcoin geniet vertrouwen, zonder dat er een centrale bank bij betrokken is. De techniek erachter, blockchain geheten, is voor veel meer zaken geschikt. Hoe werkt het? (+)