Direct naar artikelinhoud

Premier Abe behoudt meerderheid in parlement

Premier Abe spreekt zijn partijgenoten toe na de verkiezingen.Beeld AFP

De Japanse regeringspartijen hebben een grote overwinning geboekt bij de verkiezing van zondag. De LDP-partij van premier Shinzo Abe en coalitiepartner Komeito kunnen volgens de Japanse omroep NHK rekenen op een tweederdemeerderheid in het Lagerhuis.

Hoewel de definitieve uitslag nog niet bekend is, kan de conservatieve Liberaal-Democratische Partij van Abe in elk geval rekenen op 283 van de 465 zetels. Dat zijn er minder dan voor de verkiezingen, maar het is nog steeds goed voor een ruime parlementaire meerderheid. Komeito won zeker 29 zetels.

De nieuwe Partij van de Hoop van Yuriko Koike, de populaire gouverneur van Tokio, scoorde volgens NHK slechter dan verwacht. De partij kan rekenen op zeker 49 zetels.

Grondwet

Premier Abe ontbond eerder dit jaar het parlement om de weg vrij te maken voor vervroegde verkiezingen. Zijn populariteit stond eerder dit jaar nog onder druk door schandalen, maar door de crisis rond Noord-Korea kon hij zich als sterk leider profileren.

Met een meerderheid van tweederde van de zetels in het Lagerhuis kan Abe de grondwet aanpassen. In die grondwet staat dat Japan alleen een klein zelfverdedigingsleger mag hebben. Maar Abe vindt dat Japan, vanwege de dreiging uit Noord-Korea, een groter leger nodig heeft. Helemaal vrij is de weg naar het leger nog niet: het volk moet nog geraadpleegd worden via een referendum.

Nadat de verkiezingsoverwinning bekend werd, zei de Japanse premier meteen twee nationale crises aan te willen pakken: de militaire dreiging van Noord-Korea en de krimpende en verouderde bevolking.  Abe sprak van 'duidelijke steun' aan zijn coalitie en bedankte het volk.

Lees ook: De verkiezing die Japan zijn eigen leger brengt