Direct naar artikelinhoud

'Het ging mij niet eens om dat podium, dit was gewoon heel slecht voor de sport'

Max Verstappen (20) ging zondag bij de Grote Prijs van de Verenigde Staten binnen vijf minuten van podiumklant naar schlemiel. Opnieuw werd een race van hem overschaduwd door beslissingen van de wedstrijdleiding. En daar is hij nu wel keer klaar mee: 'Het ging mij niet eens om dat podium, maar dit was gewoon heel slecht voor de sport. Mensen snappen er niets meer van.'

Max Verstappen zwaait naar zijn fans voorafgaande aan de bewogen race.Beeld afp

Het was een wonderlijk tafereel. Eerst had Verstappen de race in Austin een spektakelslot bezorgd door vier bochten voor de finish op fabelachtige wijze Ferrari-coureur Kimi Räikkönen te passeren. Hij was heroïsch van plaats zestien naar het podium gereden. Even later werd hij voor draaiende camera's uit het kamertje met racewinnaar Lewis Hamilton en nummer twee Sebastian Vettel weggeroepen.

Volgens de stewards (scheidsrechters) had Verstappen bij zijn inhaalactie op Räikkönen namelijk de circuitlimiet overschreden. 'Auto 33 verliet de baan met duidelijk vier wielen minimaal een halve meter buiten de baan en haalde auto 7 ondertussen in. De coureur verschafte zichzelf zo een blijvend voordeel', stond geschreven in het verdict.

Golf van verbazing

Het oordeel? Een tijdstraf van vijf seconden, waardoor Verstappen terugviel in de uitslag naar de vierde plaats. Vervolgens trok er een golf verbazing over de tribunes in Austin én door huiskamers over de gehele wereld. Verstappens vader Jos trapte op Twitter het bal af met een reeks beschuldiging aan het adres van autosportfederatie FIA. 

'Dit is bullshit. Schaam je FIA. Duidelijk weet F1 niet wat racen is. Alleen Max krijgt een straf als hij over de lijn gaat. Verder niemand in het gehele weekeinde', aldus Verstappen senior in vier tweets. Hij plaatste er ook nog een snerende afbeelding bij gericht tegen de FIA, waarbij de letters van de federatie waren uitgeschreven als Ferrari International Assistance. 

De kern van zijn kritiek: gedurende het gehele weekeinde reden coureurs op, of over, de circuitgrenzen op het Circuit of the Americas, dat vanwege de brede uitloopstroken uitnodigt een bocht ruim of juist krap te nemen. Alleen Verstappen werd ervoor gestraft.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Mongool

En met name dat zat Verstappen zelf dwars. Twee uur na de race plofte hij neer op een stoel in het teamonderkomen van Red Bull. Of hij terneergeslagen was? Nee, dat absoluut niet: 'Want de race was supergoed. Het is alleen jammer dat zo'n domme beslissing van een steward roet in het eten gooit.'

'Het gehele weekeinde kon je overal wijd gaan. Tijdens de race zit ik met Bottas te vechten. Hij gaat buiten de baan, komt voor mij er weer op en dat was ook allemaal oké. En dat vind ik ook prima, maar dan krijg ik hem wel voor die actie met Kimi. Het moet gewoon duidelijk zijn. Ze kunnen ook gewoon zeggen dat we binnen de witte lijnen blijven. Als je niks zegt, doen we wat we willen. Ik begrijp het niet. Vooral hier in de VS willen ze de sport aantrekkelijker maken. En dan doe je zoiets.'

Voor de camera van Ziggo Sport noemde Verstappen een van de vier stewards die hem de straf uitdeelde 'een mongool'. Anderhalf uur later nam hij van dat woord geen letter terug. Bang voor een vermaning als de steward lucht krijgt van de felle kritiek aan zijn adres is hij ook niet: 'Nee, ik hoop juist dat hij het hoort. Ik heb hem toch al niet mee, dus dat maakt niet uit'.

De race was supergoed. Het is alleen jammer dat zo'n domme beslissing van een steward roet in het eten gooit.
Max Verstappen

Wispelturige stewards

Verstappen doelde op de Australiër Garry Connelly, de man die volgens hem ook al een rol speelde bij de dubieuze straf die hij vorig jaar in Mexico kreeg, waardoor hij net als in Austin kort voor de podiumceremonie uit het wachthok werd gehaald vanwege een tijdstraf. 'En in Japan had hij me ook bijna een straf bezorgd als Mercedes had besloten in beroep te gaan.' Volgens Verstappens teambaas Christian Horner was het 'nutteloos' om tegen de straf van Verstappen in beroep te gaan.

Hij laakte na de race vooral de wispelturigheid van stewards in de Formule 1. 'Sommigen zijn goed, anderen niet. We steken zo veel geld in deze sport. Dan wil je constante scheidsrechters. Dit soort beslissingen zijn niet te begrijpen. Hoe kun je zeggen dat wat Max deed niet mag, en wat Bottas deed wel? In iedere andere sport is uit, uit. Of sta anders alles toe.'

Dat Verstappen na de race besloot hard uit te halen naar de stewards, vond hij niet erg. 'Als hij had gezegd blij te zijn met dit besluit, was ik juist verrast. Hij heeft het recht zijn mening te geven. Emoties lopen hoog op in sport.' Dus wilde hij ook geen oordeel vellen over de vileine tweets van Jos Verstappen.

'We leven in een wereld met vrijheid van meningsuiting. Ook op sociale media, volgens mij hebben we een Amerikaanse president die daar ook flink van gebruikmaakt. Het is niet vreemd dat een gefrustreerde racevader dat platform ook gebruikt.'

De teambaas baalde vooral dat Verstappen zijn podiumplek was ontnomen. Horner: 'Hij had hem verdiend, hij reed een sterke race en het was een geweldige inhaalactie op Kimi. Die had er ook geen problemen mee. Volgens mij schaamde hij zich zelfs een beetje om op het podium te staan.'

Kimi Raikkonen (rechts) als derde op het podium in plaats van Max Verstappen.Beeld epa

Hoe wordt de F1 weer opwindend?

Een blamage, heet het besluit om de Nederlandse coureur Max Verstappen zijn podiumplaats te ontnemen. Formule 1-verslaggever Lennart Bloemhof is in Austin, waar de Grote Prijs van de VS gisteravond werd gereden. 'Dit is een probleem dat de sport al jaren achtervolgt.'

Het moet allemaal anders
, vindt de nieuwe baas van de Formule 1. Raceweekends moeten van de ochtend tot de avond boeien, waarom niet ook met muziek? (+)

Texanen tijgen maar al te graag naar het circuit in Austin... als Justin Timberlake en Stevie Wonder er maar optreden en er ook genoeg foodtrucks en kermisattracties zijn. Dit is Formule 1 op zijn Texaans. (+)

Max Verstappen is nu populair in Nederland. Maar hoe groot is de sport wereldwijd? Kijk hier hoe het zit met de winnaars, de fans, en het geld van een Europese sport, die de vleugels wil en moet uitspreiden.