Luister naar

Grote verschillen tussen Europese rechters

Nieuws
In rechtszaken over afgewezen verzoeken voor gezinshereniging zijn persoonlijke omstandigheden voor de hoogste Europese rechter niet beslissend. Vaak krijgt de staat ‘automatisch’ gelijk. Die conclusie trekt onderzoeker Eva Hilbrink.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
maandag 23 oktober 2017 om 03:00
Eva Hilbrink
Eva Hilbrink nd

Amsterdam

Hoe komt het dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens die omstandigheden niet goed meeweegt?

‘Ik ben geen psycholoog, en kan niet in de hoofden van de rechters kijken. Maar volgens mij zijn ze er onbewust huiverig voor dat ze te hard ingrijpen in het beleid van een land. Daarbij speelt een rol dat ze een zaak beoordelen op een lijst van punten. Rechters kijken bijvoorbeeld of iemand crimineel is, of die persoon niet ergens illegaal heeft gewoond, of er kinderen zijn, enzovoort. Al die punten worden apart besproken. Maar in zijn conclusie houdt het Hof het vaag, door te zeggen dat het al die punten “in samenhang beziet” om tot een eindoordeel te komen. Daardoor is niet duidelijk wat de doorslag heeft gegeven, ook niet voor de rechters zelf.’

Of is er sprake van een vooropgezet plan om regeringen met een streng migratiebeleid hun gang te laten gaan?

‘Nee, ik weet zeker dat hier geen sprake is van kwade opzet. Het is niet zo dat rechters denken: we schrijven wel dat we alle omstandigheden meewegen, maar we volgen toch lekker ons eigen plan. Soms schrijven Straatsburgse rechters zelf ook dat er geen lijn zit in hoe het EHRM oordeelt.’

Dat klinkt niet hoopgevend, als het EHRM de hoogste rechter is waar mensen bescherming kunnen krijgen.

‘Inderdaad. Ik heb zitten nadenken over hoe de rechters hun manier van redeneren kunnen aanpassen, maar dat zou echt een enorme omslag betekenen. Ik denk dat meer te verwachten is van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Die moet regeringen blijven terugfluiten als die migratie onnodig belemmeren. Als dat gebeurt, is een land verplicht zijn beleid aan te passen.’

Gaat het Hof in Luxemburg straks ook Nederland op de vingers tikken wegens een streng beleid?

‘Die kans is er zeker. Dat is ook al wel paar keer gebeurd, in zaken van mensen die hier een gezin wilden stichten met een partner uit het buitenland. Nederland kon niet uitleggen waarom het nodig was dat zij minimaal 120 procent van het minimumloon moesten verdienen. En waarom wordt die inkomenseis automatisch toegepast, als wat nodig is om rond te komen per persoon verschilt? Ik verwacht in de toekomst meer zaken, bijvoorbeeld over de eis dat een aanvraag voor gezinshereniging altijd in het land van herkomst moet plaatsvinden, ook als de gezinsleden al in Nederland wonen. Want welk nut heeft het dat iemand die hier is, terug moet om een formele aanvraag te doen? Het Hof in Luxemburg kijkt veel meer naar de noodzaak van maatregelen en eisen dan het EHRM in Straatsburg.’

Eigenlijk zouden mensen bij het Hof in Luxemburg moeten aankloppen?

‘Ja, maar alleen rechters mogen daar juridische vragen stellen, voordat ze zelf uitspraak doen. Het is dus verstandig dat advocaten op die mogelijkheid blijven aandringen. Want één zaak in Luxemburg heeft ongelooflijk veel meer impact dan veel zaken in Straatsburg.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.