Direct naar artikelinhoud

'Schiphol-omwonenden naar rechter als overleg mislukt'

Omwonenden van Schiphol dreigen met een gang naar de rechter, als het overleg in de Omgevingsraad mislukt.

Een vliegtuig stijgt op van Schiphol.Beeld anp

Dat schrijft Trouw zaterdag. Het gesprek tussen de maatschappijen, overheden en actiegroepen verloopt uiterst moeizaam vanwege de rapportage over de milieu-effecten van het vliegverkeer van Schiphol, de zogeheten MER.

Volgens de voorman van de bewonersdelegatie, Kees van Ojik, heeft Schiphol dat rapport berekend met gemanipuleerde cijfers 'zodat ze kan claimen dat er spectaculaire groei mogelijk is'. 

Schiphol meent in 2030 tot 600.000 vliegbewegingen te kunnen groeien omdat nieuwe vliegtuigen minder overlast zouden geven. Tot eind 2020 mogen er een half miljoen starts en ­landingen op de luchthaven plaatsvinden, een grens die al nagenoeg is bereikt.

Nieuwe sommen
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) schreef deze week dat de berekeningen van het gewraakte rapport opnieuw worden onderzocht. Alle geluidsberekeningen die de afgelopen jaren voor de groei van Schiphol zijn gemaakt, gaan over. 

Ze voldoen wel aan de Nederlandse Luchtvaartwet, maar er zijn inmiddels Europese normen die de hinder door vlieglawaai veel nauwkeuriger kunnen vaststellen.

De topman van Schiphol, Jos Nijhuis, gaf vrijdag te weten vroegtijdig op te stappen. 

Lees ook: Schiphol-topman Jos Nijhuis verspeelde steeds meer krediet en Nieuwe baas Schiphol moet gevoel voor politieke spel hebben