Direct naar artikelinhoud
De vraag van Monic

Wat telt zwaarder: een frisse blik of ervaring?

Monic SlingerlandBeeld Leo Lanser

Het komt eraan. Dat liedje van Daniël Lohues is mijn oorwurm, deze dagen. Dat komt door het nieuwe kabinet. 

Geruchten over namen circuleren overal, ook bij Trouw. We weten niets zeker, inderdaad, maar wat wel opvalt in de geruchten is dat er vooral nieuwe gezichten op het bordes zullen staan donderdag. Rutte is, zo schijnt het, de enige die er vijf jaar geleden ook stond. Zelfs de koning is nieuw: bij de vorige gelegenheid was Beatrix erbij. Nu Willem-Alexander.

Dat heeft mij tot nadenken gestemd. En u misschien ook wel. Dat hoop ik tenminste. Al die nieuwe ministers, zonder ministeriële ervaring, hoe wegen we die? Hoe wegen we de frisse blik tegenover de ervaring in een kabinet?

Ed Nijpels had weinig met milieu, maar werd wel geprezen om zijn beleid

Er is deze dagen al aardig over gereflecteerd. Ministers met veel vakkennis, te veel vakkennis misschien, kunnen hun ambtenaren daarmee in de weg zitten. En het omgekeerde is er ook. Ministers die nauwelijks vakkennis hadden over hun departement, en die toch goed, zelfs prima, gefunctioneerd hebben. Zoals Ed Nijpels, die nauwelijks blijk had gegeven van enige affiniteit met milieu toen hij in 1986 minister werd van Vrom, maar die zeer geprezen werd en nog steeds wordt voor zijn milieubeleid.

Het politieke spel 

Maar iets anders is de ervaring met het politieke spel. Van de namen die nu circuleren als minister of staatssecretaris is niemand eerder in die functie geweest. Kijk maar: Cora van Nieuwenhuizen (VVD-Europarlementariër), Kajsa Ollongren (D66, wethouder en locoburgemeester van Amsterdam), Ferdinand Grapperhaus (CDA, advocaat), Andries Heidema (CU, burgemeester van Deventer), Hugo de Jonge (CDA, wethouder in Rotterdam) of Tom de Bruijn (D66, wethouder in Den Haag). Een frisse ploeg. Met een frisse blik, denk je dan. Mag je hopen.

Op mijn vraag over de aandacht die de parlementaire pers voor Thierry Baudet heeft, kwamen heel veel antwoorden. Uit die antwoorden bleek deels bezorgdheid dat de gearriveerde politici niet voldoende oog hebben voor prangende kwesties, zoals het tekort bij Defensie. Er is meer te bedenken dat pleit voor relatieve buitenstaanders in de ministersploeg.

Ploeg zonder Haagse bagage

De komst van een ploeg zonder Haagse bagage zou kunnen betekenen dat de nieuw aangetreden ministers en staatssecretarissen met een andere blik kijken naar kwesties die al langer spelen. Europa, de zorg, het schuldenbeleid, klimaat, vervoer, energiebeleid. De frisse blik van een nieuwkomer kan tot verrassende oplossingen of aanpak leiden. Dat ervaring ook belangrijk is om een stap verder te komen, is net zo goed waar.

Je zou ook kunnen vrezen dat Rutte te veel macht krijgt met zoveel relatieve onervarenheid om zich heen, terwijl het voor hem al zijn derde termijn is. Of bang zijn dat ambtenaren op menig departement nu al in hun handen wrijven omdat er een onervaren minister aantreedt.

Hoe kijkt u aan tegen het - toegegeven, vermoedelijke - kabinet Rutte III. Geeft de frisse blik u hoop, of mist u de ervaring?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Lees hier meer vragen van Monic Slingerland