Direct naar artikelinhoud

Egyptische agenten lopen in hinderlaag bij arrestatiepoging militanten: zeker 58 doden

In de Egyptische woestijn zijn vrijdag zeker 58 veiligheidsagenten gedood door islamitische militanten. De agenten werden onder vuur genomen toen zij acht verdachte leden van de zogeheten Hasm-beweging in hun schuilplaats wilden oppakken.

Egyptische agenten lopen in hinderlaag bij arrestatiepoging militanten: zeker 58 doden
Beeld afp

De Hasm-beweging, die door de Egyptische autoriteiten wordt beschouwd als de militante tak van de Moslimbroederschap, is verantwoordelijk voor een recente reeks aanslagen in Caïro op rechters en politieagenten.

De agenten liepen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in een hinderlaag toen zij met vier terreinwagens de schuilplaats naderden. Vanaf hoger gelegen gebied werden ze door militanten beschoten met raketwerpers. Ook werden explosieven tot ontploffing gebracht. Bij het vuurgevecht zouden ook een aantal militanten om het leven zijn gekomen.

Islamitische terreurgroepen roeren zich steeds heftiger sinds het afzetten van president Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap in 2013. Vooral in de noordelijke Sinai-woestijn is het onrustig, daar hebben militanten het voorzien op veiligheidstroepen van de regering van president Abdel Fattah el-Sisi. Vorige maand kwamen nog achttien agenten om bij een aanslag in de woestijn.

De meeste terreurdaden in de woestijn zijn het werk van IS Wilayah Sinai, voor hun aansluiting bij Islamitische Staat bekend onder de naam Ansar Bait al-Maqdis. Deze groepering was ook verantwoordelijk voor de aanslag in 2015 op een Russisch passagiersvliegtuig waarbij alle 224 passagiers en bemanningsleden om het leven kwamen. Die aanslag bezorgde de toeristensector in Egypte een forse klap.

De Moslimsbroederschap geniet grote steun onder de bevolking

De Belgische socioloog Mark Elchardus noemde de situatie in Egypte deze zomer in een opiniestuk in De Morgen 'explosief'. De Moslimbroederschap geniet grote steun onder de bevolking, vooral op het gemarginaliseerde platteland. Hun president, Mohamed Morsi, werd in 2012 bij de eerste vrije verkiezingen na de val van Mubarak met een grote meerderheid verkozen. Nadat president al-Sisi de macht greep, is de economische situatie voor de meeste Egyptenaren verslechterd en de militaire repressie toegenomen.