Direct naar artikelinhoud
Brief van de hoofdredactie

Kritiek op het CDA moet proportioneel en fair zijn

Kritiek op het CDA moet proportioneel en fair zijn
Beeld Maartje Geels

Als krant varen wij dagelijks scherp aan de wind als het gaat om het handelen en functioneren van politici, bestuurders en andere mensen die om een of andere reden onder het vergrootglas liggen. Maar wie kritiek uitdeelt moet ook kritiek kunnen ontvangen. 

De krant moet er voor open staan, ook al is dat niet leuk. Regelmatig plaatsen we correcties op feitelijke onjuistheden in verhalen die in de krant stonden. Lastiger is kritiek waar het niet zozeer gaat om feitelijke onjuistheden maar om ons journalistiek handelen. Dat is ingewikkelder, soms pijnlijker en vatbaar voor uiteenlopende opvattingen.

Vrijdag schreef onze ombudsman dat het 'journalistiek onfatsoenlijk' was geweest van de krant om vorige week een luchtfoto te plaatsen van de vindplaats van de vermoorde Anne Faber. Een terechte constatering. Daags na plaatsing van deze foto, afgelopen zaterdag, hebben we dat erkend. "Wij hadden de mogelijke impact op de nabestaanden en de gevolgen voor het opsporingswerk en vervolging zwaarder moeten laten meewegen'', vermeldden wij als naschrift onder een ingezonden brief van de politie Rotterdam. We trekken er lering uit en spreken elkaar hierop aan.

Ons journalistiek handelen 

Ons journalistiek handelen stelde Ephimenco afgelopen zaterdag ook ter discussie en diverse lezers waren het met hem eens. Hij uitte forse kritiek op de wijze waarop de krant berichtte over de inmiddels befaamde Schoo-lezing van CDA-leider Sybrand Buma. De krant ging vorige woensdag wel naar een CDA-bijeenkomst, waar aanwezigen kritiek leverden op de Schoo-lezing, die anderhalve maand daarvoor was gehouden, maar niet dezelfde avond naar een CDA-bijeenkomst, waar Buma vertelde over de totstandkoming van het regeerakkoord. In plaats daarvan ging een politiek verslaggever naar Etten-Leur waar premier en VVD-leider Rutte zijn achterban informeerde. De reden hiervoor was dat vlak na het vorige regeerakkoord tussen VVD en PvdA de aanhang van de liberalen zich kritisch toonde.

Ephimenco vond ook de kritiek van CDA-prominent Hirsch Ballin op deze Schoo-lezing als opening krant bijzonder ruim bemeten. 'Ik weet niet wat ik van de berichtgeving over Buma in mijn krant moet denken, maar misschien valt dit in de categorie 'constructieve journalistiek'', schreef Ephimenco met enig cynisme.

Achteraf bezien waren onze journalistieke keuzen vorige week niet in balans

Kritiek raakte ons midscheeps 

Zijn kritiek raakte ons midscheeps en stemde tot nadenken. Achteraf bezien waren onze journalistieke keuzen vorige week niet in balans. De krant had ook bij de bijeenkomst moeten zijn waar Buma uitleg verschafte over het regeerakkoord. Desnoods hadden we geschreven over beide bijeenkomsten tegelijkertijd. Daarmee hadden we kunnen voorkomen dat de indruk ontstond dat we alleen geïnteresseerd waren in kritiek op Buma's Schoo-lezing en niet in de reactie van zijn achterban op het regeerakkoord. De balans had de goede kant op kunnen slaan als Sybrand Buma vorige week op ons verzoek was ingegaan voor een interview. Hij gaf helaas de voorkeur aan een ander medium.

Wij merken vaker dat kritiek op het CDA gevoelig ligt bij een deel van onze lezers. Uit brieven komt regelmatig het verwijt van vooringenomenheid naar voren als het gaat om onze berichtgeving over het CDA. Het kritisch volgen en beoordelen van het handelen van politieke partijen, is een van de belangrijkste functies van de krant. Voor het CDA maken we hierop geen uitzondering, maar het moet wel proportioneel en fair zijn. Dat het CDA op meer aandacht kan rekenen is gezien de historische achtergrond van partij en krant niet meer dan logisch.

Lees hier de andere brieven van de hoofdredactie.