Direct naar artikelinhoud
Proefwerk

Coba Taqueria (8,5)

De karaktervolle Coba Taqueria combineert uitgelezen keuzes met de liefste service, en het eten is onweerstaanbaar.

Gasten zitten aan formica tafeltjes, op lage krukjes, of aan de bar, en eten met hun handenBeeld Mats van Soolingen

Je kunt het restaurant misschien eerst niet vinden, en fietst vertwijfeld rond in die rare buurt achter de Meeuwenlaan: donkere straten met de namen van gereedschap; garages met kapotte lichtreclames; dan het haventje waar de veerponten gaan slapen. Wat is het alweer akelig vroeg donker, bedenk je, en hier lijkt het zelfs nog ietsje vroeger, ietsje donkerder te zijn dan elders.

Maar dan, op de hoek van de Schaafstraat en het Gedempt Hamerkanaal, ruik je de tortilla's – zonnig, hartig-zoet, gebakken mais. En daar is Coba Taqueria, met kaarslicht en drukte achter beslagen ramen. Als de deur open- en weer dichtgaat, rollen, als in een film, drie maten ­mariachimuziek de nacht in. 

Vreselijk lief

De zaak, vernoemd naar de oude Mayastad op het schier­eiland Yucatán, werd opgezet door een Amsterdamse en een Vlaming. Zij knapten een vieze gribus-met-wietplantage op tot een gezellig restaurant vol cactussen, bloemen en Mexicaanse snuisterijen. Gasten zitten aan formica tafeltjes, op lage krukjes, of aan de bar, en eten met hun handen.

Een leuke vrolijkerd brengt de kaart – al het personeel is enthousiast, vreselijk lief en goed ingevoerd – en een Michelada (€5,50). Dat is een biercocktail, hier met Clamato (tomatensap met schelpdierenbouillon), peper en limoen. Een perfect aperitief: hartig-fris, ­pittig en dorstlessend.

Het menu, dat volgens de vrolijkerd regelmatig verandert, is compact. Alle negen gerechten zijn gemaakt met de biologische tortilla's van een fabriekje in Uithoorn, dat ook het maisdeeg of masa zelf maakt. 

Goede én slechte tijden

Dat is de basis van de Mexicaanse keuken, waarvoor maiskorrels worden bewerkt met kalkwater, waardoor de velletjes en de voedingsstoffen loskomen. Dat wordt vervolgens gekookt en gemalen, waarna er op een hete plaat (comal) tortilla's van worden gebakken. Alles kost €9,50, behalve het toetje (€7,50) en de taco's met kreeft (€18,50).

De drankenkaart is al even klein, maar fijn: een selectie natuurwijnen; wat bijzondere, wilde bieren (waaronder een funky zuurbier met ananas, rietsuiker en kaneel, geïnspireerd op de Mexicaanse ananasdrank tepache); verschillende soorten huisgemaakte aguas frescas (Mexicaans fruitwater) en een lijst geïmporteerde mezcals, voorzien van uitgebreide toelichting.

Hiske VersprilleBeeld Oof Verschuren

'Para todo mal, mezcal, y para todo bien, también' zeggen de Mexicanen – mezcal is er voor de goede én de slechte tijden – en hoewel we hier bijna alleen het subtype tequila kennen, is dit gevaarlijke dubbeldestillaat van agave enorm divers en complex. 

Simpel en doeltreffend

Dan zijn er nog taco's met verrukkelijke bloedworst (moronga) en een simpele salsa van tomaat, ui en jalapeños; een taco met malse kip in een complexe, duistere mole van uien, gedroogd fruit, noten, cacao en specerijen als komijn, piment en kaneel. Alleen de taco's al pastor, met geroosterd varkensvlees en ananas vallen een beetje tegen: die zijn een ­tikkie flauw. 

Het dessert (€7,50) is wederom een tostada, nu met Italiaanse meringue, passievruchtcurd en druiven ingelegd in tequila.

Het doet me denken aan een citroentaartje van Holtkamp met een sombrero op.

Wat is dít een heerlijke plek, en wat is het toch fijn als enthousiaste restaurateurs zulke weloverwogen, scherpe keuzes ­durven te maken. We willen hier nog heel vaak naartoe.

Vorige Proefwerken:
Izakaya (7-)
Partisan (7,5)
Eatmosfera (4,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan

Coba Taqueria

Schaafstraat 4
1021 KE Amsterdam
do-zo 18.00-00.00 uur
ma/di/wo gesloten
06 40848875
Facebook