Luister naar

Overtollig regenwater vormt vijver op Rotterdams plein

Nieuws
Een college dijkveiligheid in Zeeland of het Woudagemaal in Lemmer in actie zien? Tijdens de Week van Ons Water, die tot 29 oktober loopt, draait alles om de gevolgen van wateroverlast. ‘In Rotterdam lopen zaterdag dertig mensen een waterwandeling, verzorgd door de gemeente en het waterschap’, vertelt Sabine Joling van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 21 oktober 2017 om 03:00

Rotterdam

De wandeling was snel volgeboekt. Hoe verklaart u dat?

‘Dat komt voort uit interesse voor ons werk. Mensen kunnen nu bijvoorbeeld kijken bij ondergrondse bassins die normaal aan het zicht onttrokken zijn. Ook ervaren mensen steeds vaker wateroverlast doordat straten of kelders blank komen te staan door hevige hoosbuien. We merken dat mensen willen weten wat er gebeurt en wat ze zelf kunnen doen.

Een stad is een versteend gebied met veel straten en betegelde pleinen. Bij hoosbuien kan het regenwater moeilijk weg.’

Hoe gaat de stad om met het toenemende aantal hoosbuien?

‘We spelen zo veel mogelijk in op de weersverwachting. Als er zware buien aankomen, laten we de waterpeilen zo veel mogelijk zakken door de gemalen te laten pompen. Maar dat is niet altijd voldoende. Er valt steeds vaker veel regen in korte tijd. Waterschap en gemeente leggen hiervoor extra waterberging aan, maar daarmee zijn we er nog niet. We moeten er samen voor zorgen dat de stad minder versteend wordt. We hopen dat die boodschap landt.’

Wat krijgen de deelnemers aan de waterwandeling zoal te zien?

‘We gaan bijvoorbeeld naar de Museumparkgarage. Daar is een ondergronds waterbassin dat tien miljoen liter rioolwater kan opvangen. Dat zijn vier volle olympische zwembaden. In Rotterdam zijn drie van zulke grote waterbergingen. De wandeling begint bij het Kruisplein voor het Centraal Station. Daar zit een parkeergarage onder. In het dak van die garage zit ook een bassin. Bovengronds zichtbaar is het waterplein Benthemplein. Dit plein heeft verscheidene functies: je kunt er sporten of openluchttheater opvoeren, maar er kan ook regenwater worden opgevangen dat afkomstig is van de omliggende gebouwen’

Wat kunnen stadsbewoners zelf doen om wateroverlast te verminderen?

‘Elke bijdragen, hoe klein ook, telt. Haal een tegeltje weg en zet er een plantje neer. Maak een geveltuintje. Zet een regenton in de tuin, zodat het water van de dakgoot niet het riool in hoeft. Maak je tuin groener.’

Wat vindt u op het gebied van wateropvang uniek aan Rotterdam?

‘De samenwerking tussen gemeente, waterschap en inwoners. In de Agniesebuurt is het tijd voor onderhoud aan het riool. Die taak hoort bij de gemeente. De bewoners hebben gevraagd of er gekeken kan worden of de buurt niet klimaatbestendiger kan. Niet alle tegels hoeven natuurlijk terug in de straat. En er bestaan trouwens ook waterdoorlatende tegels. Een ander voorbeeld is de dakakker, een initiatief van Rotterdamse ondernemers. Het is het eerste dak van Nederland waar groenten en kruiden geoogst worden en tegelijkertijd regenwater wordt opgevangen. De wandeling eindigt hier.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’