Direct naar artikelinhoud
Catalonië

Spanje beslist morgen over 'atoombom onder de wetten'

Actievoerders dragen een Catalaanse vlag door de straten van Barcelona.Beeld Photo News

De Spaanse regering dreigt dit weekend het bestuur van Catalonië over te nemen. De opstandige regio was met klem gevraagd af te zien van de onafhankelijkheid, maar dat heeft het deelstaatbestuur geweigerd.

en

Nog nooit in de democratische geschiedenis van Spanje is het voorgekomen dat het zelfbestuur van een regio werd opgeschort. Het grondwetsartikel 155, dat de machtsovername mogelijk maakt, geldt als ‘de atoombom’ onder de wetten: bedoeld om mee te dreigen, niet om ook echt in te zetten.

Zaterdag besluit de ministerraad welke ‘noodzakelijke maatregelen’ Spanje neemt "om de regio te dwingen aan zijn verplichtingen te voldoen". Duidelijker dan dat is artikel 155 niet.

Waarschijnlijk behelst de ingreep dat regiopremier Puigdemont en zijn kabinet op non-actief worden gesteld. Ze worden dan vervangen door de landelijke staatssecretarissen met dezelfde portefeuilles, zeggen regeringsbronnen in Spaanse media. Het treft dat veel van die staatssecretarissen eerder al deelstaatbestuurder zijn geweest, zij het nooit in Catalonië. Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría zou als een soort regiopremier optreden.

De opdracht voor die nieuwe ploeg is de regionale overheid normaal te laten draaien. Binnen zes maanden zouden er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

Voor Puigdemont staat er nog een vluchtweg open om te ontkomen aan dit scenario. Als hij zelf verkiezingen uitschrijft, gaat het toepassen van artikel 155 niet door.

Toestemming

De regering van premier Rajoy moet nog toestemming krijgen van de Spaanse Senaat voor het opschorten van het zelfbestuur van Catalonië, maar dat lijkt geen probleem. De conservatieve Partido Popular van Rajoy krijgt steun van andere partijen die ook vinden dat er moet worden ingegrepen om de afscheiding van Catalonië te voorkomen.

Het afzetten van het regiobestuur zal ongetwijfeld tot felle protesten leiden onder de bevolking. De afgelopen dagen hebben de Catalanen al massaal gedemonstreerd tegen de arrestatie van de twee kopstukken van de onafhankelijkheidsbeweging. Gevreesd wordt dat de vlam helemaal in de pan slaat als de Spaanse politie Puigdemont en zijn kabinet zal proberen te arresteren.

Lees ook: Dit moet u weten over het beruchte artikel 155, de "Spaanse politieke atoombom"